Kaitan Kolesterol dan Penyakit Jantung


Twitter Facebook Instagram LinkedIn Flickr YouTube RSS Feed Gmail Google Plus Whatsapp Whatsapp

Apakah yang dimaksudkan dengan lemak dan kolesterol ? Pengambilan makanan tinggi kolesterol boleh meningkatkan tahap kolesterol

Apa itu Kolesterol?

 
Kolesterol membantu badan anda membina sel-sel baru, melindungi sel-sel, dan menghasilkan hormon. Biasanya, hati menghasilkan semua kolesterol yang diperlukan oleh tubuh. 
 
Tetapi kolesterol juga memasuki tubuh anda dari makanan, seperti makanan berasaskan haiwan seperti susu, telur, dan daging. Terlalu banyak kolesterol dalam tubuh anda adalah faktor risiko penyakit jantung .
 

Bagaimana Adakah Kolesterol Tinggi Menyebabkan Penyakit Jantung?

 
Apabila terdapat terlalu banyak kolesterol dalam darah anda, ia membina di dinding arteri anda, menyebabkan proses yang disebut aterosklerosis , suatu bentuk penyakit jantung . Arteri menjadi semakin sempit dan aliran darah ke otot jantung menjadi perlahan atau disekat. 
 
Darah membawa oksigen ke jantung , dan jika tidak cukup darah dan oksigen mencapai jantung anda, anda mungkin mengalami sakit dada . Sekiranya bekalan darah ke bahagian jantung terputus dengan penyumbatan, hasilnya adalah serangan jantung .
 
Terdapat dua bentuk kolesterol yang banyak orang biasa: Lipoprotein berketumpatan rendah ( LDL atau kolesterol jahat) dan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL atau kolesterol baik). Ini adalah bentuk di mana kolesterol bergerak dalam darah .
 
LDL merupakan punca utama plak arteri tersumbat. HDL sebenarnya berfungsi untuk membersihkan kolesterol daripada darah.
 
Trigliserida adalah lemak lain dalam aliran darah kita. Penyelidikan kini menunjukkan bahawa tahap trigliserida yang tinggi juga boleh dikaitkan dengan penyakit jantung .
 

Apakah Gejala Kolesterol Tinggi?

 
Kolesterol tinggi itu sendiri tidak menyebabkan sebarang gejala, begitu ramai orang tidak menyedari paras kolesterol mereka terlalu tinggi. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui nombor kolesterol anda. 
 
Mengurangkan tahap kolesterol yang terlalu tinggi mengurangkan risiko untuk mengembangkan penyakit jantung dan mengurangkan kemungkinan serangan jantung atau mati penyakit jantung, walaupun anda sudah memilikinya.
 

Apa yang Perlu Dilakukan?

 
Sesetengah mengesyorkan bahawa setiap orang yang berumur 20 tahun perlu memeriksa tahap kolesterol mereka sekurang-kurangnya sekali setiap 5 tahun. 
 
Ujian yang dilakukan adalah ujian darah yang dipanggil profil lipoprotein. Ini termasuk:
 
  • Tahap kolesterol
  • LDL ( kolesterol "buruk")
  • HDL (kolesterol "baik")
  • Trigliserida
 
 
Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan dalam darah dalam arteri yang menyebabkan saluran itu tersumbat

Tiroid Bukan Sekadar Bengkak Pada LeherRawatan dan SIHAT tanpa UBAT
tracker