Kaji punca sebenar tubuh jadi gemuk

Kaji punca sebenar tubuh jadi gemuk SEJAK kebelakangan ini, berita-berita berkenaan program melangsingkan badan dan kesan buruknya hangat diperkatakan.

Angka RM9 juta setahun perbelanjaan melangsingkan badan tentunya amat konservatif berbanding keadaan sebenar.

Jika dianggarkan 15 ke 18 peratus daripada 24 juta orang penduduk Malaysia mengalami masalah berat badan berlebihan, ini menjadikan jumlah mereka 3.6 ke 4.32 juta orang.

Sekiranya setiap orang boleh membelanjakan RM500 sahaja untuk sekali pembelian produk melangsingkan badan, maka jumlah perbelanjaan menjadi RM1.8 bilion ke RM2.16 bilion.

Maka, tidaklah memeranjatkan sekiranya terdapat begitu banyak syarikat dan orang persendirian yang mengambil kesempatan ke atas mereka.

Tambahan pula, tiga hingga empat peratus daripada mereka berada pada tahap kritikal dan tidak tahu apa yang perlu dibuat.

Mereka terpaksa memikirkan yang mereka ditakdirkan menjadi obes. Mereka rela hidup terseksa dengan keadaan mereka, berjalan termengah-mengah, terpaksa mencari pakaian bersaiz XXXL, menghabiskan satu pertiga daripada pendapatan untuk makanan dan menanggung pelbagai penyakit dan kanser yang berkaitan dengan obesiti.

Sebenarnya menjadi kurus, gemuk atau obes adalah suatu pilihan. Setiap orang boleh memilih untuk menjadi kurus atau gemuk. Perbezaannya, pemilihan ini boleh dibuat secara sedar atau tidak. Ia bergantung kepada pengetahuan yang mereka peroleh.

Sekiranya mereka memahami dan mengkaji bagaimana badan boleh gemuk dan kurus, mereka boleh memilih apakah jenis badan yang mereka kehendaki.

Banyak faktor yang menyebabkan manusia menjadi gemuk. Faktor-faktor dalaman seperti genetik dan penyakit memerlukan rawatan khusus dari pakar perubatan. Akan tetapi ramai yang menjadi gemuk disebabkan faktor luaran yang berkaitan perangai pemakanan keluarga, adat resam, kebudayaan, pengaruh rakan sebaya dan persekitaran yang menjadikan mereka cenderung menjadi obes.

Sekiranya mereka ini dilengkapkan dengan pengetahuan yang betul sejak dari kecil, tentunya mereka dapat membuat pilihan yang bijak dan tepat.

Malangnya dalam banyak keadaan, mereka mendapat maklumat yang salah dan mengelirukan. Mereka yang terlibat dengan industri ini memberikan maklumat yang jauh menyimpang dari yang sepatutnya.

Mungkin mereka sendiri tidak tahu atau sengaja melindunginya demi kepentingan diri. Mereka lebih menitikberatkan penjualan produk yang diragui keselamatan dan keberkesanannya tanpa mengira akibatnya kepada pengguna.

Selalunya pengguna seolah-olah terjerat dan terpaksa menggunakan produk secara berterusan. Sekiranya tidak, berat badan mereka akan naik semula secara mendadak.

Malah, kajian ada menunjukkan hampir 90 peratus pengguna produk atau program melangsingkan badan akan kembali ke berat asal selepas 5 tahun. Ini adalah satu pembaziran yang ketara.

Masalah ini dapat dielakkan dan diperbetulkan semula hanya dengan satu cara iaitu pendidikan dan pengetahuan.

Pengalaman yang ringkas, tepat, menyeluruh dan boleh difahami dan dipraktikkan oleh semua peringkat adalah jawapan kepada masalah ini. Pepatah ada menyatakan anda adalah apa yang anda baca dan anda adalah apa yang anda makan menepati falsafah ini.

Oleh yang demikian, dinasihatkan supaya pengguna mencari pengetahuan khusus tentang obesiti dan cara mengatasinya daripada mereka yang berkelayakan dan diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan.

Penggunaan produk atau pil (walaupun ia sah) hanyalah satu jalan pintas jangka pendek yang kerap kali mengundang kekecewaan.

Minyak Kelapa Dara dan Penurunan Berat Badan


kurangkan obesiti dengan BioVCO Kesan peransang yang terdapat didalam produk-produk untuk menurunkan berat badan menyebabkan ramai pengguna mula menjauhkan diri daripadanya. Tahukah anda? terdapat cara yang lebih baik untuk menurunkan berat badan secara semulajadi tanpa perlu mengambil produk yang mengandungi bahan kimia yang diolah. Rahsianya ialah dengan cara meningkatkan metabolisma, peransang semulajadi tanpa kesan sampingan ialah dengan mengambil Minyak Kelapa Dara.

Minyak kelapa dara terdiri daripada asid lemak rantaian sederhana. Trigliserida didalam asid lemak rantaian sederhana boleh meningkatkan metabolisma kerana ia mudah dihadam dan ditukar kepada tenaga. Asid lemak rantai panjang, seperti minyak politaktepu, adalah lebih sukar untuk dipecahkan dalam sistem penghadaman untuk digunakan sebagai tenaga. Sebaliknya, asid lemak rantai panjang biasanya disimpan sebagai lemak dalam tubuh.

Satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition melaporkan bahawa asid lemak rantaian sederhana tiga kali lebih berkesan untuk meningkatkan metabolisma daripada asid lemak rantai panjang. Penyelidik membuat kesimpulan bahawa menggantikan asid lemak rantai panjang dengan asid lemak rantaian sederhana adalah satu kaedah yang berkesan untuk penurunan berat badan. Satu lagi kajian daripada jurnal yang sama menunjukkan asid lemak rantaian sederhana boleh meningkatkan metabolisma dan juga membantu membakar lemak yang disimpan didalam tubuh.

Minyak kelapa dara boleh membantu menurunkan berat badan


- Minyak kelapa dara melambatkan proses pencernaan makanan, membantu anda agar sentiasa kenyang. Ramai orang mendapati bahawa selepas mereka mengambil minyak kelapa dara untuk diet mereka, mereka kurang mengambil makanan ringan.

- Kerana ia melambatkan proses pencernaan, minyak kelapa dara juga membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah selepas makan dengan memperlahankan proses pemecahan karbohidrat kepada glukos dalam darah.

- Minyak kelapa dara juga baik untuk detoksifikasi. Ia membersihkan saluran penghadaman dan membantu mengaktifkan semua sel-sel di dalam badan. Ini akan dapat memulihkan kesihatan dan membantu untuk menurunkan berat badan secara semulajadi.

Tip menggunakan Minyak Kelapa dara untuk Meningkatkan metabolisma


- Mulakan dengan jumlah yang sedikit. Jika anda tidak pernah mengambil minyak kelapa sebelum ini, mulakan dengan satu sudu sehari dan secara perlahan-lahan tingkatkan kepada 2 hingga 6 sudu makan sehari. Ini akan membantu badan anda menyesuaikan diri dengan kesan-kesan dan faedah minyak kelapa dara.

- Minyak kelapa dara yang anda pilih adalah amat penting. Minyak kelapa dara Organik seperti minyak kelapa dara BioVCO, adalah pilihan yang terbaik kerana ia mengekalkan semua kebaikan semulajadi.

TESTIMONI Pengguna

Testimoni minyak kelapa dara gemuk

Testimoni minyak kelapa dara gemuk

Testimoni minyak kelapa dara gemuk

Testimoni minyak kelapa dara gemuk

Apa kata Pelanggan?

Resdung

Resdung

Resdung $tajuk

Baca juga

Tiroid Bukan Sekadar Bengkak Pada Leher
Resdung Dapatkan Rawatan Segera
5 Tanda Anda Ada Kencing Manis
6 Gejala Kolesterol Tinggi
tracker