Penyakit Tiroid

Tiroid ialah organ yang terletak di leher manusia. Fungsinya ialah mengeluarkan hormon. Antara hormon yang terpenting ialah T3 atau dikenali triiodotironine dan T4 atau tiroxine. Hormon-hormon ini mengawal metabolisma atau pengeluaran tenaga manusia. Sel-sel tiroid adalah satu-satunya sel dalam badan yang boleh menyerap iodine yang diambil dalam pemakanan kita. Iodine ini akan bergabung dengan amino asid tyrosine yang kemudiannya akan ditukar menjadi T3 dan T4.

Dalam keadaan normal peratus pengeluaran T4 adalah 80% manakala T3 15%. Baki 5% adalah hormon-hormon lain seperti T2 dsb. T3 dan T4 membantu sel menukar oksigen dan kalori kepada tenaga. T3 adalah lebih aktif daripada T4.T4 yang tidak aktif itu akan ditukar kepada T3 oleh enzim 5-deiodinase yang ada di dalam hati dan buah pinggang. Proses ini berlaku di organ-organ lain seperti hypothalamus yang berada di bahagian otak kita.

Hormon-hormon lain yang berkaitan dengan fungsi tiroid ialah TRH dan TSH. Hormon-hormon ini membentuk satu system yang kompleks.TRH dikeluarkan oleh oleh hypothalamus. TRH ini menyebabkan pituitari mengeluarkan TSH. TSH pula akan menyebabkan tiroid mengeluarkan T3 dan T4. Oleh itu apa-apa yang mencacatkan salah satu proses di atas akan menyebabkan berlakunya masalah tiroid.

Siapakah orang yang berisiko mendapat penyakit tiroid? Antara orang-orang yang berisiko menghidap penyakit ini ialah :

Perempuan
Genetik
Mengidapi sakit pituitari atau endocrine yang lain
Usia lebih 60 tahun
Merokok

Jenis penyakit tiroid

Ada dua jenis sakit tiroid yang utama :

1. Hypertiroidism / tirotoxicosis 2. Hypotiroidism

Hypertiroidism / tirotoxicosis

Dalam kes ini hormon tiroid T3 dan T4 didapati lebih tinggi daripada orang biasa. Antara penyebab penyakit ini ialah :

Grave disease: Antibodi di dalam badan menyebabkan tiroid membesar dan mengeluarkan lebih hormon. Selalunya semua atau sebahagian besar sel tiroid orang yang menghidapi penyakit ini mengeluarkan hormon berlebihan.

tiroiditis atau tiroid bengkak: Selalunya keadaan ini boleh elok sendiri.
Toxic nodule goitre: Terlalu banyak iodine di dalam makanan.

Tanda-tanda orang yang menghidapi hypertiroidism:

Bengkak di leher
Cirit birit
Degupan jantung bertambah, sentiasa berdebar-debar
Haid tidak teratur, haid kurang atau tidak datang
Kesuburan turun
Konsentrasi kurang
Kulit lembap
Lemah
Mata menjadi besar (bulging)
Mood yang tidak menentu
Muscle cramp
Nervous dan gelisah
Oesteoporosis atau kereputan tulang
Pengeluaran peluh banyak atau bertambah
Rambut tidak kuat
Suhu badan naik
Sukar bernafas
Sukar tidur
Tak tahan panas
Tekanan darah naik
Tremor atau menggeletar
Turun berat badan walaupun selera makan meningkat

Rawatan:

Ubat Propranolol, atenolol, inderal melegakan rasa berdebar, mengawal tekanan dan mengawal rasa gelisah.

Carbimazole dan propylthiouracil untuk mengawal hypertiroidism

Antibiotik sekiranya ada jangkitan kuman

Radioaktif iodine

Membuang tisu sel tiroid yang terlebih aktif. Selepas rawatan, sel ini akan mengecut dan jumlah hormon yang dikeluarkan menurun. Tidak sesuai untuk yang sedang mengandung, menyusukan anak. Bagaimanapun rawatan ini mungkin menyebabkan pesakit mendapat hypotiroidism dan terpaksa mengambil ubat sepanjang hayat mereka.

Pembedahan: Sebahagian tiroid gland akan dibuang. Mungkin rawatan pilihan kepada kanak-kanak dan orang yang mengandung.

Rawatan Tiroid dengan Minyak Kelapa Dara BioVCO


sinusis, resdung, minyak kelapa dara Hypothyroidism dan hipertiroidisme adalah dua keadaan utama yang mempengaruhi kelenjar tiroid. Hypothyroidism adalah gangguan mana kelenjar tiroid tidak dapat menghasilkan jumlah hormon tiroid yang mencukupi. Apabila kelenjar tiroid tidak aktif menyebabkan kadar metabolisma juga menurun. Ini menyebabkan tenaga semakin menurun dan boleh meyebabkan peningkatan berat badan. Keadaan ini menyebabkan peningkatan risiko beberapa masalah seperti obesiti, osteoporosis dan penyakit jantung.

Setiap penyakit atau masalah kesihatan yang dialami oleh seseorang dalam tempoh yang lama menyebabkan sel tidak mampu melalui proses penyembuhan semulajadi dengan segera kerana metabolisma yang kurang aktif. Minyak kelapa dara mampu mencegah masalah tiroid kerana ia membantu meningkatkan kadar metabolisma. Ini membolehkan peningkatan pengeluaran hormon tiroid dan megaktifkan metabolisma.

Selain itu, lemak pada minyak kelapa dara tidak menyebabkan terkumpulnya lemak dalan tubuh, sehingga meminimumkan kemungkinan kenaikan berat badan dan pembentukan selulit. Asid lemak rantaian sederhana yang terkandung didalam minyak kelapa dara mudah diserap oleh tubuh untuk ditukar dalam bentuk tenaga. Ini dapat membantu memperkuat kemampuan tubuh untuk melawan penyakit.

testimoni resdung minyak kelapa dara - BioVCO

testimoni resdung minyak kelapa dara - BioVCO

Manfaat dan kehebatan Minyak Kelapa Dara yang mesti diketahui ! KLIK DISINI

Rawatan dan Sihat Tanpa Ubattracker