<?php echo $tajuk; ?>


Resdung : Rawatan tanpa ubatResdung : Rawatan tanpa ubat Apa itu resdung?Resdung adalah radang pada lapisan didalam rongga hidung. Jika anda mengalami resdung kurang dari lapan minggu (atau kurang daripada 12 minggu pada anak-anak) ia dikenali sebagai resdung akut. Jika resdung berlaku dalam tempoh tiga bulan atau lebih, anda mungkin mengidap resdung kronik. Di sinilah lapisan dalam hidung dan sinus yang menebal dan terus-menerus mengalami radang. Istilah perubatan akut dan kronik lihat berapa lama keadaan itu berlaku, bukan seberapa parah.

Gejala resdung

Jika anda mempunyai gejala resdung anda mungkin merangkumi:

* nyilu dan mengalami tekanan di bahagian muka
* hidung tersumbat dengan lendir hijau atau kuning, yang boleh mengalir di bahagian belakang hidung ke tekak dan boleh menyebabkan sakit tekak dan batuk
* sakit kepala
* kurang gejala biasa resdung termasuk lelah, mengurangkan deria bau, bau mulut (halitosis), dan demam

Rasa sakit anda akan bergantung pada sejauh mana masalah pengidapnya.

* Frontal resdung boleh menyebabkan sakit atas alis anda, dan dahi anda mungkin lembut untuk disentuh.
* resdung maksila boleh menyebabkan rahang atas, gigi dan pipi terasa sakit dan mungkin boleh menyebabkan sakit gigi.
* Ethmoid resdung boleh menyebabkan sakit di sekitar mata dan tepi hidung.
* Sphenoid resdung boleh menyebabkan sakit di sekitar mata anda, di bahagian atas kepala anda. Anda juga mungkin mengalami sakit telinga dan sakit leher.

Jarang, jangkitan sinus boleh menyebar ke tulang wajah atau selaput membran otak. Juga sangat jarang, resdung boleh tersebar untuk membentuk nanah (abses) di rongga mata, otak atau tulang wajah. Jika anda merasakan kelopak mata bengkak, sila berjumpa doktor dengan segera.

Penyebab resdung

resdung sering disebabkan oleh jangkitan pada selaput lendir oleh virus, bakteria atau kulat. Kebanyakan orang yang mengalami resdung akut telah mengalami jangkitan virus seperti selsema biasa. Dalam keadaan sejuk selaput lendir menjadi bengkak dan cenderung untuk menyekat bukaan dari sinus.

Iritasi dan alergi dapat meningkatkan lapisan hidung dan sinus, menyebabkan resdung. Beberapa contoh kerengsaan meliputi:

* alergi udara seperti rumput dan serbuk dari tumbuh-tumbuhan
* asap dan pencemaran udara
* semburan yang mengandungi bahan kimia (contohnya detergen peralatan dirumah)

Ketumbuhan adenoide membesar dan tumbuh pada selaput lendir, seperti polip hidung, dapat menghalang bukaan ke sinus dan menyebabkan resdung.

Mereka yang sedang ubatan tertentu, seperti fibrosis kistik, berkemungkinan untuk mendapatkan resdung.

Diagnosis resdung

Doktor akan bertanya gejala yang anda alami dan membuat pemeriksaan. Dia juga mungkin bertanya tentang penyakit yang anda alami sebelum ini.

Doktor biasanya akan dapat mendiagnosis resdung akut hanya dari pemeriksaan anda dan tidak ada ujian perubatan diperlukan.

Jika anda mempunyai resdung kronik dan sekiranya rawatan yang diambil tidak berkesan, doktor mungkin akan merujuk kepada pakar telinga, hidung dan tekak untuk mengenalpasti masalah sebenar. Anda mungkin perlu di X-ray untuk menentukan penyebab resdung kronik tersebut. Doktor pakar akan membuat pemeriksaan nasendoscopy (juga dikenali sebagai endoskopi hidung), di mana ia akan memasukkan tiub kecil yang fleksibel dengan lampu dan kanta kamera pada hujung (endoskopi) ke dalam lubang hidung anda untuk melihat bahagian dalam sinus anda.

Perubatan resdung

Kebanyakan mereka yang mengalami resdung akut akan pulih tanpa rawatan. Namun, jika gejala berterusan selama lebih dari seminggu, atau semakin teruk, berjumpalah doktor bagi mengenalpasti masalah sebenar.

Rawatan tanpa ubat dengan Minyak Kelapa Dara BioVCO


sinusis, resdung, minyak kelapa dara Minyak kelapa dara untuk masalah resdung?

Minyak kelapa dara boleh digunakan bagi rawatan yang selamat untuk membersihkan sinus dan melegakan masalah pernafasan, dimana boleh membantu untuk bernafas dengan mudah.

Ambil sedikit daripada bekas yang mengandungi minyak kelapa dara dan titiskan kedalam lubang hidung anda. Berbaring dengan kepala anda menurun. Tetap dalam keadaan ini selama lebih kurang sepuluh minit atau hingga minyak kelapa dara tersebut masuk ke dalam sinus anda.

Dalam terpoh tertentu anda akan dapat mengurangkan lendir pada ruang sinus dan membolehkan anda bernafas dengan lebih selesa.

Asid lemak rantai sederhana (MCFA) yang terkandung didalam minyak kelapa dara akan membantu mengurangkan lendir. MCFA adalah antimikrob semulajadi yang sangat kuat dan memiliki kemampuan yang luarbiasa untuk kesihatan.

Anda boleh menjadikan minyak kelapa dara sebagai minyak urut. Urutkan pada leher dan dada untuk mendapatkan bantuan dengan lebih cepat.

testimoni resdung minyak kelapa dara - BioVCO

testimoni resdung minyak kelapa dara - BioVCO

8 Tips Elak Perut Buncit

Manfaat dan kehebatan Minyak Kelapa Dara yang mesti diketahui ! KLIK DISINIDAPATKAN SEKARANG Klik Disini
Penafian

- Maklumat yang diberikan tidak sepatutnya digunakan untuk mengenalpasti atau mengubati sebarang jenis penyakit. Sila rujuk kepada doktor atau ahli perubatan yang terlatih dan bertauliah untuk tujuan mengenalpasti jenis penyakit dan rawatan yang bersesuaian. Semua testimoni adalah berdasarkan pengalaman sebenar pengguna dan belum diuji secara klinikal, kesannya mungkin berbeza antara seseorang individu dengan individu yang lain.. - ** Harap maklum - webmaster.