Hipotiroidisme penyakit rahsia

Minyak Kelapa Dara BAGAIMANA jutaan orang di seluruh dunia boleh menderitai penyakit hipotiroidisme sedangkan dalam masa yang sama, mereka langsung tidak menyedarinya? Itulah hakikatnya. Hipotiroidisme merupakan sejenis gangguan tiroid yang paling kerap ditemui, yang terjadi apabila aktiviti kelenjar tiroid kurang berbanding normal.

Sebelum itu, mari kita berkenalan terlebih dahulu dengan tiroid iaitu sejenis kelenjar endokrin berbentuk rama-rama yang terletak pada pangkal leher, bawah sedikit daripada halkum anda.

Kelenjar tiroid terdiri daripada dua lobus, satu pada setiap sisi trakea yang disambungkan oleh satu ismus atau segenting. Ia merembeskan hormon tiroid yang diperlukan bagi proses metabolik dan mental yang normal, juga perkembangan fizikal anda.

Terdapat dua jenis hormon tiroid iaitu triiodotironin (T3) dan tiroksina (T4). Keseluruhan aspek metabolisme anda dari degupan jantung membawalah ke berapa cepat kalori dibakar, semuanya mempunyai kaitan langsung dengan hormon yang berperanan besar terhadap fungsi tubuh ini.

Selagi tiroid anda menghasilkan jumlah hormon yang memadai, sistem tubuh anda akan berfungsi secara normal. Masalah timbul apabila tiroid anda tidak mengeluarkan hormon yang mencukupi sekali gus mengacau keseimbangan tindak balas kimia tubuh anda.

Keadaan inilah yang dikenali sebagai hipotiroidisme atau penyakit tiroid tidak aktif.

Kaum Hawa, khususnya yang berumur lebih 50 tahun, cenderung mengalami hipotiroidisme berbanding lelaki. Pada peringkat awal, penyakit ini jarang menunjukkan tanda-tandanya.

Bersama peredaran masa, hipotiroidisme yang tidak dirawat mencetuskan beberapa masalah kesihatan seperti obesiti, sakit sendi, ketidaksuburan dan penyakit jantung.

Berita baiknya, ujian fungsi tiroid yang tepat mampu mendiagnosis masalah ini. Rawatan hipotiroidisme menggunakan hormon tiroid tiruan selalunya mudah dan berkesan sekiranya dos yang bersesuaian diberikan.

Hipotiroidisme ialah salah satu daripada gangguan hormon paling diabaikan. Masalah ini berlaku apabila kelenjar tiroid gagal menghasilkan hormon tiroid yang secukupnya untuk memenuhi keperluan badan.

Masalah ini mungkin bertambah buruk tetapi dengan ubat yang sedia ada, ia boleh dikawal dengan sewajarnya lantas membolehkan pesakit terbabit menjalani kehidupan normal tanpa sebarang halangan, kata Pakar Runding Endokrinologi, Hospital Putrajaya, Dr. Zanariah Hussein.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran Euthyrox oleh Merck Serono Sdn. Bhd. di Kuala Lumpur, baru-baru ini yang merupakan satu perkembangan penting kerana bekalan tablet tiroksina dalam beberapa tahap kekuatan berlainan bermakna dos yang tepat kini boleh disediakan.

Menurutnya, hipotiroidisme boleh berlaku pada mana-mana peringkat usia, baik janin yang dikandung dalam rahim ibu mahupun warga emas berusia 80-an. Masalah ini dialami lebih kerap di kalangan wanita berbanding lelaki. Ujar beliau, kadar penyakit yang dilaporkan di seluruh dunia itu semakin meningkat dan pengesanan awal amat penting.

Hipotiroidisme sering kali gagal atau lambat dikesan kerana gejalanya tidak begitu ketara dan khusus. Pada peringkat awal, pesakit mungkin rasa sedikit letih atau mengantuk serta sakit dan sengal dengan daya ingatan atau tumpuan yang lemah.

Malangnya, pesakit dan doktor sering menganggapnya sebagai kesan tekanan atau sebahagian daripada proses penuaan," tambahnya. Sesetengah pesakit juga mengalami sembelit, kenaikan berat badan, tidak dapat menahan sejuk malah ada yang mengalami kemurungan.

Tahap hormon tiroid yang rendah juga menyebabkan peningkatan tahap kolesterol, justeru meningkatkan risiko sakit jantung koronari.

Dr. Zanariah berkata, terdapat beberapa sebab berlakunya hipotiroidisme termasuk penyakit Hashimoto yang dinamakan sempena doktor Jepun yang pertama kali menggambarkan tentang keadaan itu, di mana sistem imun membentuk antibodi yang merosakkan sel tiroid.

Hipotiroidisme kongenital berlaku apabila janin masih dalam uterus dan kelenjar tiroid tidak terbentuk atau berkembang secara normal.

Bayi ini memerlukan penggantian hormon tiroid sejurus selepas lahir untuk mencegah kecacatan mental yang serius. Sesetengah wanita mengalami hipotiroidisme selepas melahirkan anak, jelasnya.

Selain itu, enzim genetik tertentu yang tidak normal, rawatan radiasi bagi hipertiroidisme (pengeluaran hormon tiroid berlebihan) atau pembuangan kesemua atau sebahagian daripada kelenjar tiroid turut menjadi punca masalah ini.

Diagnosis

Hipotiroidisme disahkan oleh kandungan hormon tiroid T4 dan T3 yang lebih rendah serta tahap hormon perangsang tiroid (TSH) yang lebih tinggi. TSH dihasilkan oleh otak untuk mengawal fungsi kelenjar tiroid.

Hipotiroidisme penyakit rahsia Minyak Kelapa Dara

Hipotiroidisme penyakit rahsia Minyak Kelapa DaraDapatkan Info Kesihatan melalui Whatsapp - KLIK UNTUK JOINT


Bagaimana Formula Mudah Telah Terbukti Secara Saintifik untuk Penyembuhan Hampir Semua Penyakit

Baca juga

Tiroid Bukan Sekadar Bengkak Pada Leher
Resdung Dapatkan Rawatan Segera
5 Tanda Anda Ada Kencing Manis
6 Gejala Kolesterol Tinggi

tracker