<?php echo $tajuk; ?>


Tiroid : Boleh menyebabkan Bengkak pada leherTiroid : Boleh menyebabkan Bengkak pada leher Minyak Kelapa Dara Kelenjar tiroid terdiri daripada dua lobe, satu di sebelah kanan dan satu lagi disebelah kiri. Kedua-duanya disambung oleh satu struktur (bridge) merentasi trakea yang dinamakan ithmus. Setiap lobe adalah berbentuk seperti buah pear. Kelenjar tiroid mempunyai satu lapisan kapsul yang nipis dan juga pretracheal fascia.

Sel-sel tiroid adalah satu-satunya sel dalam badan yang boleh menyerap iodin yang diambil dalam pemakanan manusia. Iodin ini akan bergabung dengan asid amino tirosina yang kemudiannya akan ditukar menjadi T3 dan T4. Dalam keadaan normal peratus pengeluaran T4 adalah 80% manakala T3 15%. Baki 5% adalah hormon-hormon lain seperti T2.

T3 dan T4 membantu sel menukar oksigen dan kalori kepada tenaga. T3 adalah lebih aktif daripada T4. T4 yang tidak aktif itu akan ditukar kepada T3 oleh enzim 5-deiodinase yang ada di dalam hati dan buah pinggang. Proses ini berlaku di organ-organ lain seperti hipotalamus yang berada di bahagian otak.

Hormon-hormon lain yang berkaitan dengan fungsi tiroid ialah TRH dan TSH. Hormon-hormon ini membentuk satu system yang kompleks. TRH dikeluarkan oleh oleh hipotalamus. TRH ini menyebabkan pituitari mengeluarkan TSH. TSH pula akan menyebabkan tiroid mengeluarkan T3 dan T4. Oleh itu apa-apa yang mencacatkan salah satu proses di atas akan menyebabkan berlakunya masalah tiroid.

Jenis penyakit thyroid


Ada dua jenis sakit thyroid yang utama :

1. Hyperthyroidism / Thyrotoxicosis
2. Hypothyroidism

1) Hyperthyroidism / thyrotoxicosis


Dalam kes ini hormon thyroid T3 dan T4 didapati lebih tinggi daripada orang biasa. Antara penyebab penyakit ini ialah :

>> Grave's disease: Antibodi di dalam badan menyebabkan thyroid membesar dan mengeluarkan lebih hormon. Selalunya semua (atau sebahagian besar) sel thyroid orang yang menghidapi penyakit ini mengeluarkan hormon berlebihan

>> Thyroiditis (thyroid bengkak): Selalunya keadaan ini boleh elok sendiri

>> Toxic nodule goitre: Terlalu banyak iodine di dalam makanan.

2) Hypothyroidism


Hormon thyroid (T3 dan T4) rendah. Antara penyebabnya ialah :

>> Chronic autoimmune thyroiditis - inflammation dan damage to thyroid tissue

>> Kurang iodine dalam pemakanan

>> Radiasi

>> Rawatan radioaktif iodine

>> Thyroid gland dibuang

Hyperthyroidism adalah keadaan di mana terdapat seksresi hormon tiroksin yang berlebihan dalam badan. Minyak Kelapa Dara boleh membantu menyeimbangkan kembali penghasilan hormon tiroksin dalam badan. Amalkan pengambilan Minyak Kelapa Dara 1-2 sudu besar sehari. Selepas sebulan pengambilan Minyak Kelapa Dara, buat pemeriksaan darah bagi melihat paras hormon T3 dan T4.

BioVCO adalah 100% Minyak Kelapa Dara


>> Ia adalah produk makanan bukan ubat
>> Ia tidak mengandungi dadah, tiada bahan pengawet
>> 100% organik dan proses penghasilannya secara bioteknologi
>> Selamat dan tiada kesan sampingan terhadap pengguna
>> Kajian oleh pihak IPTA tempatan selama 8 tahun

Sihat tanpa ubat, selamat dan terbukti berkesan berdasarkan testimoni pengguna

Tiroid : Boleh menyebabkan Bengkak pada leher

Tiroid : Boleh menyebabkan Bengkak pada leher


DAPATKAN SEKARANG Klik DisiniRAWATAN dan SIHAT tanpa UBAT Klik Disini


<?php echo $tajuk; ?>
beli minyak kelapa dara via SMS';Penafian

- Maklumat yang diberikan tidak sepatutnya digunakan untuk mengenalpasti atau mengubati sebarang jenis penyakit. Sila rujuk kepada doktor atau ahli perubatan yang terlatih dan bertauliah untuk tujuan mengenalpasti jenis penyakit dan rawatan yang bersesuaian. Semua testimoni adalah berdasarkan pengalaman sebenar pengguna dan belum diuji secara klinikal, kesannya mungkin berbeza antara seseorang individu dengan individu yang lain.. - ** Harap maklum - webmaster.