Kawal tekanan darah tinggi

TANYALAH mana-mana lelaki di dunia ini, mati pucuk atau Disfungsi Erektil (ED) adalah masalah yang cukup ditakuti. Paling menakutkan, ia boleh berlaku kepada semua lelaki tanpa mengira umur, bangsa dan keturunan walaupun lelaki berusia 40 tahun ke atas lebih berisiko untuk mendapat ED.

Selain kencing manis dan gangguan kardiovaskular, hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah antara penyakit kronik yang boleh menyebabkan ED.

Malah, darah tinggi juga boleh membuatkan pesakit diserang strok dan buah pinggang tanpa mereka sedari. Bahayanya penyakit berkenaan ibarat api dalam sekam.

Sehubungan itu, Kelab Hipertensi Malaysia (MHC) menganjurkan forum bertajuk 'Tekanan Darah Tinggi - Kawal Sebelum Terlambat' di hotel Hilton, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Ia diadakan dengan kerjasama Persatuan Hipertensi Malaysia dan Merck Sharp & Dohme dan dihadiri kira-kira 100 peserta.

Presiden MHC, Kong Voon Sin, berkata forum berkenaan bertujuan meningkatkan kesedaran mengenai bahaya penyakit darah tinggi serta langkah untuk mencegahnya.

'Ramai penghidap tidak tahu mereka menghidap darah tinggi. Justeru, ia perlu dikawal sebelum kita tidak dapat mengawalnya,' katanya.

Forum itu turut disertai pakar perubatan Perunding Kardiologi Pusat Perubatan Pantai, Dr Ng Wai Kiat, Perunding Neurologi Hospital Kuala Lumpur, Datuk Dr Zaki Morad Mohd Zahir dan Perunding Nefrologi Pusat Perubatan Universiti Malaya, Prof Dr Chua Chin Teong.

Perkara paling penting untuk mengawal tekanan darah ialah dengan menjadi lebih aktif. Aktiviti fizikal boleh mencegah masalah tekanan darah tinggi. Jika tekanan darah sememangnya tinggi, senaman boleh membantu mengawalnya.

Dr Ng berkata, gaya hidup moden, kurang bergerak dan pemakanan tidak seimbang serta banyak lemak adalah punca utama tekanan darah tinggi.

'Jangan jadikan tidak cukup masa sebagai alasan untuk tidak bersenam. Cari masa sesuai untuk kesejahteraan hidup anda walaupun sekadar berjalan selama 20 minit sehari. Selain itu cuba ubah gaya hidup dan tabiat pemakanan.

'Bagi lelaki yang merokok, segeralah berhenti. Ramai akui sukar untuk berhenti merokok, tetapi ia bukan mustahil untuk dilakukan. Cuba lakukan aktiviti yang boleh membuatkan anda lupa dengan rokok. Perlu diingati, selain darah tinggi, tabiat merokok berkait rapat dengan masalah ED,' katanya.

ED adalah petunjuk awal kepada masalah kesihatan seperti darah tinggi. ED boleh berlaku akibat kadar kolesterol tinggi kerana ia menyebabkan tahap hormon testeron rendah.

Sementara itu kajian perangkaan jangka hayat sihat oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menunjukkan hayat lelaki lebih rendah berbanding wanita di kebanyakan negara di seluruh dunia walaupun berbeza dari segi umur.

BioVCO : Turunkan Tekanan Darah

sinusis, resdung, minyak kelapa dara BioVCO turunkan tekanan darah? Jika anda berumur melebihi 30 tahun, ada kemungkinan anda akan mengalami tekanan darah tinggi.

Hipertensi adalah istilah perubatan untuk tekanan darah tinggi dan disebut silent killer kerana biasanya tidak mempunyai gejala yang jelas. Ramai dikalangan kita tidak tahu bahawa ia boleh menyebabkan seseorang masalah kesihatan yang serius jika tindakan awal tidak diambil.

Lemak adalah salah satu daripada banyak faktor yang mempengaruhi tekanan darah. Ia berkait rapat dengan cara pemakanan seseorang yang sering mengambil minyak goreng, shortening dan margerin. Ia biasa berlaku terutama bagi mereka yang mengamalkan makanan segera sebagai menu harian mereka dimana kebanyakannya mengandungi Asid lemak omega-6.

Tubuh anda menukar omega-6 polyunsaturated Asid lemak seperti minyak kacang soya dan minyak jagung ke prostaglandin, yang akan menyebabkan :

* Menyempitkan pembuluh darah
* Meningkatkan respon inflamasi dan meningkatkan kepekatan platelet darah

dan ia akan menaikkan tekanan darah dan mendorong aterosklerosis.

BioVCO merupakan minyak yang mengandungi asid lemak rantai sederhana (MCFA). Dimana ia adalah sumber MCFA daripada alamsemulajadi.

BioVCO yang mengandungi MCFA adalah berbeza dengan minyak lain dimana kandungan omega-6 molekul lemaknya adalah lebih rendah.

MCFA yang terkandung di dalam minyak kelapa dara tidak berubah menjadi prostaglandin dan boleh melemahkan kesan asid lemak omega-6.

Pesakit yang tekanan darahnya 130/80, Dengan sesekali 140/90 pasti akan merasa bimbang.

Biasanya selepas satu bulan atau lebih mengambil minyak kelapa setiap hari, ia boleh turun turun ke 120/80 dan 110/70. Pengambilan yang syorkan ialah 2 sudu pagi dan 2 sudu malam.

testimoni resdung minyak kelapa dara - BioVCO

testimoni resdung minyak kelapa dara - BioVCO

Manfaat dan kehebatan Minyak Kelapa Dara yang mesti diketahui ! KLIK DISINI
Rawatan dan Sihat Tanpa Ubattracker