Kebotakan rambut

Kebotakan rambut MENGALAMI masalah kebotakan adalah igauan ngeri bagi kebanyakan orang, walaupun di kalangan lelaki. Rambut bukan lagi menjadi mahkota mutlak wanita kerana lelaki juga kini mementingkan gaya dan dandanan rambut.

Mengalami masalah keguguran rambut memang meresahkan.

Keguguran rambut boleh dianggap masalah biasa, terutama jika ia disebabkan faktor keturunan, dengan kadar satu kes bagi setiap tiga lelaki dan satu kes bagi setiap lima wanita.

Keguguran rambut yang boleh menyebabkan masalah kebotakan juga dikenali sebagai alopesia androgenetik. Walaupun ia kerap dipanggil kebotakan lelaki, masalah ini juga boleh berlaku kepada wanita.

Ramai beranggapan terlalu kerap mencuci rambut juga boleh menyumbang kepada masalah keguguran rambut. Bagaimanapun, pendapat ini kurang tepat, kata Ketua Trikologi Pusat Rambut Svenson, Teo Kim Teik.

Ada banyak perkara yang boleh menyumbang kepada masalah keguguran rambut seperti tekanan psikologi kronik, tekanan perasaan yang berpanjangan, kecederaan kulit kepala, faktor genetik, jangkitan virus atau bakteria, kehamilan, perubahan hormon dan alahan terutama pada bahan kimia.

Katanya, masalah kebotakan boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu:

Alopesia areta — Keadaan rambut yang gugur secara bergumpal dan tiba-tiba. Ia disebabkan banyak folikel terlalu cepat memasuki fasa rehat iaitu fasa sebelum rambut gugur.

Walaupun puncanya masih kurang jelas, tetapi kebotakan jenis ini dikategorikan sebagai gangguan autoimun (kecelaruan sistem imun badan yang menyebabkan pelbagai masalah).

Alopesia areta dianggap masalah kebotakan biasa dan berlaku pada kadar satu kes bagi setiap 1,000 orang pada satu-satu masa sepanjang hidup mereka.

Alopesia tarikan — Keguguran rambut disebabkan tekanan berlebihan pada setiap helaian rambut, contohnya tarikan terlalu kuat. Kata Teo, tekanan berlebihan ini akan menyebabkan rambut tertarik keluar dan ia boleh merosakkan folikel rambut.

Jika tekanan berterusan lama kelamaan proses penghasilan rambut perlahan dan akhirnya berhenti.

Pseudopelada (Alopecia berparut) — Jenis kebotakan ini jarang berlaku. Biasanya ia berlaku pada wanita dan kadangkala membabitkan kanak-kanak. Kesan kebotakan akibat keguguran rambut boleh dilihat dengan jelas dan ia dianggap serius.

Bagaimanapun, keguguran rambut jenis ini yang masih tidak diketahui puncanya dengan tepat biasanya berlaku secara perlahan-lahan dan mengambil masa lama sehingga beberapa tahun.

Tinea Capitis — Ia juga dipanggil kebotakan berkurap yang disebabkan jangkitan fungus. Fungus ini biasanya ada pada haiwan peliharaan seperti anjing, kucing, lembu atau hamster.

“Sebenarnya kebanyakan haiwan mamalia hidup secara bergandingan dengan fungus, tetapi ia tidak menyebabkan masalah kepada haiwan berkenaan. Gejala masalah biasanya timbul apabila fungus ini berpindah kepada manusia. Jangkitan fungus pada kulit kepala akan menyebabkan keguguran rambut,” katanya.

Antara gejala jangkitan fungus ialah:

a. Keguguran rambut yang menyebabkan tompok botak. Pada tompok ini akan nampak ‘tunggul rambut’. Jangkitan boleh menyebabkan kulit kepala berasa gatal dan tidak selesa.

b. Kurap juga boleh berlaku pada muka atau bahagian badan yang lain.

c. Jika dibiarkan, biasanya lesi besar berukuran antara enam hingga sembilan sentimeter akan muncul. Ia boleh bertukar menjadi ruam besar yang gatal.

d. Pada kes lebih serius, timbul gelembung berisi air pada kulit kepala. Gelembung ini adalah kesan radang kulit kepala dan biasanya sakit.

Pada peringkat ini, seseorang itu boleh mengalami kebotakan serius, terutama apabila kulit kepala turut dijangkiti bakteria Staphylococcus. Bakteria ini seterusnya mengakibatkan nodus limfa pada leher membengkak dan merah.

Kata Teo, banyak sebab boleh menyebabkan rambut dalam fasa telogen (rehat) gugur lebih cepat iaitu jangkitan serius, menghidap penyakit kronik, tekanan psikologi yang teruk, pembedahan besar, masalah kelenjar tiroid, mengamalkan diet mendadak, tidak cukup protein dan pengambilan dadah.

“Perkara paling mudah untuk mengekalkan kesihatan rambut ialah mengamalkan pemakanan seimbang. Komponen penting rambut kita ialah protein. Hampir 90 peratus rambut kita membabitkan komponen protein, khususnya asid amino.

“Justeru, amalan pemakanan seimbang penting untuk mendapatkan rambut sihat. Ini sebabnya individu yang mengamalkan diet mendadak kerap mengalami masalah keguguran.

“Selain itu, kita perlu mendapat garam galian, terutama zat besi, zink, kalsium, magnesium dan kromium harian yang secukupnya. Pada masa sama, rambut memerlukan vitamin A, B kompleks, C dan D untuk kekal sihat. Namun terlalu banyak vitamin A dan D boleh keguguran rambut,” katanya.

Kebotakan rambut minyak kelapa dara - BioVCO

Manfaat dan kehebatan Minyak Kelapa Dara yang mesti diketahui ! KLIK DISINI


 $tajuk

Baca juga

Tiroid Bukan Sekadar Bengkak Pada Leher
Resdung Dapatkan Rawatan Segera
5 Tanda Anda Ada Kencing Manis
6 Gejala Kolesterol Tinggi
tracker