Psoriasis Kulit merekah, bersisik

APABILA melihat orang yang mempunyai kulit bertompok merah, bersisik, kadangkala merekah dan berdarah, ramai cuba menjauhkan diri kerana bimbang dijangkiti, tanpa menyedari tindakan itu hanya membuatkan pesakit berasa lebih rendah diri.

Tanda disebut di atas adalah sebahagian daripada ciri penyakit kulit dipanggil psoriasis. Jika anda berselisih dengan orang yang ada ciri seperti ini, jangan takut kerana ia tidak berjangkit.

Psoriasis adalah penyakit kulit kronik yang dihidapi kira-kira dua hingga tiga peratus penduduk setiap negara di seluruh dunia. Penyakit ini ada dalam semua kelompok masyarakat tanpa mengenal umur, jantina dan keturunan.

Biasanya simptom psoriasis bermula ketika pesakit masih muda, tetapi kebanyakan pesakit mula mengalami masalah ini dalam lingkungan umur 20 hingga 30 tahun.

Bagaimana bentuk dan rupa psoriasis? Ketua Jabatan Dermatologi Universiti British Columbia merangkap Pengarah Perubatan Pusat Penjagaan Kulit, Hospital Besar Vancouver, Kanada, Profesor Harvey Lui, berkata psoriasis ada lima ciri utama iaitu tompokan kulit yang timbul, berwarna merah menyala dan bersisik perang berkilat.

Selain itu, serangan psoriasis biasanya bersifat simetri iaitu ada di sebelah kiri dan kanan anggota badan serta mempunyai garis luar yang ketara dan tempat permulaan serangan boleh dilihat dengan jelas.

Katanya, psoriasis adalah masalah penggantian kulit yang berlaku terlalu cepat, iaitu dalam masa tiga atau empat hari berbanding proses normal yang berlaku dalam tempoh sebulan.

Ini menyebabkan kulit matang dan mati dengan cepat. Akibatnya, sel-sel kulit akan berkumpul, bertimbun, keras, kering dan menggelupas, menyebabkan ia nampak seperti bersisik.

Puncanya belum diketahui dengan tepat, tetapi dipercayai ia penyakit keturunan. Penyakit ini boleh dirangsang oleh pelbagai faktor antaranya jangkitan bakteria, trauma, tekanan psikologi, sesetengah jenis ubat, penyakit, alkohol dan pendedahan keterlaluan pada cahaya matahari.

Psoriasis akan menyebabkan rasa sakit dan gatal. Malah, ia boleh berlaku di mana saja kulit badan, termasuk kulit kepala, dan dalam kes ini psoriasis nampak seperti kelemumur teruk, katanya ketika forum kesihatan anjuran Leo Pharma Malaysia sempena pelancaran ubat sapu Daivobet baru-baru ini.

Ia juga boleh berlaku pada kuku, tapak kaki dan tangan mahupun kemaluan. Serangannya juga berbeza antara individu; ada berbentuk setompok kecil saja, tetapi ramai juga diserang seluruh badan.

Psoriasis ada beberapa jenis, iaitu:

- Plak - Jenis paling lazim, biasanya menyerang lutut dan kulit kepala; berwarna merah menyala dan diliputi sisik putih keperangan; gatal dan berdarah jika digaru.

- Scalp - Khusus pada kulit kepala, menyebabkan masalah kelemumur teruk.

- Guttate - Jenis ini biasanya timbul selepas serangan bakteria pada kanak-kanak atau remaja. Dalam kebanyakan kes ia biasanya menyerang kulit perut, kaki dan lengan. Boleh hilang dengan sendiri dalam beberapa minggu atau bulan.

- Pustular - Jenis yang lebih serius sehingga kadangkala boleh menyebabkan luka, tetapi jarang berlaku.

- Flexural - Biasanya berlaku di tempat berkulit lembut di kalangan orang tua seperti ketiak, di bawah payu dara, perut, kemaluan atau punggung.

- Kuku - Hampir 50 peratus pesakit mengalami masalah ini atau gabungan dengan jenis lain. Kuku akan hilang warna, berkedut dan boleh tanggal.

- Facial - Serangan (tompok merah) khusus pada muka, tetapi jarang berlaku.

- Artritis - Hampir enam peratus pesakit turut mengalami artritis pada sendi, terutama sendi tangan, kaki dan tulang belakang.

Walaupun penyakit ini tidak boleh diubati, tetapi serangannya boleh dikawal. Kebanyakan pesakit perlu menggunakan beberapa kaedah untuk mengatasi masalah kulit yang kronik ini.

Serangan psoriasis menyebabkan semua pesakitnya menghadapi masalah sosial dan psikologi. Pesakit berasa malu dan rendah diri untuk berdepan masyarakat. Malah, ramai menyembunyikan masalah mereka dan menghadapi tekanan emosi bersendirian menyebabkan penyakit bertambah teruk.

Profesor Lui berkata, psoriasis adalah cabaran sepanjang hayat dan ia perlu dirawat bagi mengembalikan keyakinan pesakit serta meningkatkan kualiti hidup mereka.

Beberapa kaedah rawatan boleh digunakan, iaitu terapi cahaya (menggunakan cahaya ultra lembayung dan mengambil masa tiga hingga empat bulan untuk menghilangkan tanda psoriasis), ubat sistemik (pil atau suntikan tetapi masalahnya seluruh sistem badan akan menerima kesan ubat) dan krim sapu.

Antara krim sapu terbaru adalah gabungan calcipotriol dan betamethasone dipropionate, yang perlu disapu sekali sehari dan dikatakan mampu menunjukkan kesan positif lebih cepat.

Berdasarkan laporan yang disiarkan dalam British Journal Dermatology pada 2002, gabungan dua bahan ini memberikan kesan 70 peratus jika disapu sekali sehari berbanding 75 peratus jika disapu dua kali sehari.

Ini bermakna ubat terbaru di pasaran ini akan menyenangkan pesakit dan membolehkan mereka meneruskan aktiviti harian tanpa perlu terlalu memikirkan penyakit mereka.

Sebenarnya sebarang jenis ubat boleh digunakan untuk mengatasi masalah psoriasis, termasuk losyen pelembap, tetapi sebaiknya carilah ubat yang menyenangkan dan memberi kesan berpanjangan.

Pengambilan ubat boleh dihentikan sebaik simptom psoriasis (kulit tebal dan bersisik) hilang kerana tompok merah akan pudar secara beransur-ansur. Ini menandakan kulit anda dalam proses pemulihan, katanya.

Minyak Kelapa Dara membantu masalah Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit kulit yang kronik yang disebabkan oleh pertumbuhan kulit yang abnormal. Lazimnya kulit mengambil masa lebih kurang 3-4 minggu untuk tumbuh dan mengalami pengelupasan. Tetapi bagi pengidap psoriasis pertumbuhan kulit mereka adalah lebih cepat iaitu dalam masa 3-4 hari sahaja, menyebabkan kulit yang lama tidak sempat mengalami pengelupasan lalu menyebabkan penimbunan keratin pada kulit menjadikannya bersisik. Keadaan ini akan lebih teruk semasa cuaca panas.

Minyak kelapa dara boleh disapukan pada kulit yang mengidap psoriasis untuk mengekalkan kelembapan kulit dan membantu merawat penyakit tersebut. Sifat antibakterianya juga dapat membantu mengurangkan kesan gatal pada kulit. Keadaan keratin kulit yang berlapis akan menyebabkan jangkitan bakteria. Minyak kelapa dara mampu membunuh bakteria tersebut yang terdapat pada kulit.

Testimoni minyak kelapa dara satu

Manfaat dan kehebatan Minyak Kelapa Dara yang mesti diketahui ! KLIK DISINI

Rawatan dan Sihat Tanpa Ubat

 

Adakah anda antara yang cepat letih dan mengantuk walaupun anda sudah tidur lapan jam?

 
Mengapa ini berlaku? Hal ini mungkin disebabkan badan anda dipenuhi toksin. Ramai yang tidak dapat mengenal pasti kenapa badan seseorang itu terlalu letih atau penat.
 
Ia menyebabkan fizikal dan mental lemah untuk melakukan aktiviti harian.
 
Bak kata pepatah, mencegah lebih baik daripada merawat, itulah ungkapan yang sering kita dengar.
 
Mungkin ada kebenarannya. Sebagai individu, kita perlu mengamalkan gaya hidup sihat untuk menjamin kesejahteraan hidup.
 
Mencegah lebih daripada merawat sesuatu penyakit. Aspek menjaga pemakanan amat penting kerana ia merupakan punca kandungan angin dan toksin dalam badan.
 
Hakikatnya, kita memang terdedah kepada toksin tanpa disedari melalui kehadiran bahan kimia dalam makanan dan minuman serta bahan pencemar dalam udara. Di samping itu, tekanan kerja juga boleh menambahkan pengumpulan toksin di dalam badan kita.
 
Pengumpulan toksin yang berlebihan memberikan tekanan kepada organ kita dan memaksanya bekerja lebih keras. Kejadian ini bukan saja akan melupuskannya nutrien penting, malahan ia akan menghakis tenaga, lalu melemahkan sistem imun kita terhadap jangkitan penyakit.
 
Berikutan itu, seseorang akan sentiasa menghadapi masalah hidung berair, demam, peluh berbau, sukar membuang air kecil, mengantuk, sakit badan dan sukar bernafas. Wanita pula lazimnya mengalami kitaran haid tidak tetap atau kesakitan ketika datang haid. Semua ini disebabkan toksin dalam badan yang tidak dapat disingkirkan.
 
Keadaan ini berpunca daripada kawalan pemakanan yang tidak tepat. Jika seseorang mengubah tabiat pemakanan sebaik menyedari tanda-tanda jangkitan penyakit pada peringkat pertama lagi, mereka sebenarnya boleh mengelak daripada dijangkiti penyakit terbabit.
 
Setiap individu perlu memperbanyakkan makanan buah-buahan dan sayur-sayuran.
 
Selain memberi tenaga, makanan tersebut menggalakkan sistem perkumuhan di dalam badan berjalan lancar.
 
Mungkin ini berbeza dengan cara hidup mereka yang bergantung kepada ubat-ubatan. Cara semula jadi menjaga kesihatan melalui amalan pemakanan yang sihat.
 
Proses nyahtoksin secara semula jadi ini amat penting untuk memastikan badan, terutama sistem perkumuhan dapat berfungsi dengan optimum. Bukan saja penyerapan nutrien akan menjadi lebih efektif dan proses pencernaan menjadi lebih baik, malahan kita akan mendapati bahawa badan kita akan berasa lebih cergas dan bertenaga.
 
Selain itu, ramai yang tidak menyedari kebaikan makanan semula jadi seperti BioVCO.
 
Tidak seperti lain-lain minyak sayur yang akan menjadi toksik dengan cepat apabila dipanaskan (terutama jika digunakan berkali-kali), BioVCO berbeza kerana sifatnya tidak berubah walaupun dikenakan suhu tinggi.
 
"Di dalam badan, BioVCO tidak ditukarkan kepada lemak (seperti semua minyak sayur lain), sebaliknya terus sampai ke hati untuk diguna sebagai tenaga. Penggunaan BioVCO boleh mengurangkan kesan tindakan radikal bebas ini kerana ia mengandungi antioksidan.
 

Memperkenalkan Kaedah Rawatan & Sihat Tanpa Ubat

 

penyakit, biovcoSokongan Tambahan untuk fungsi Kesihatan anda - Mengawal Berat Badan & Mengurangkan Keletihan - Menyokong Kesihatan Metabolisma - Formula semulajadi daripada 100% tumbuhan.

BioVCO adalah makanan berfungsi semulajadi agar anda lebih bertenaga dan mengelak daripada rasa letih dan lesu sepanjang hari.
 
FORMULA TERBAIK Yang paling mujarab - Kami percaya bahawa apabila anda inginkan badan yang sihat anda perlukan bahan-bahan yang semulajadi. Ini sebabnya mengapa anda perlukan BioVCO yang akan membantu anda agar lebih bertenaga dan mengekalkan keseimbangan kesihatan.
 
LEBIH DARIPADA SUPPLEMENT UNTUK KESIHATAN: BioVCO membantu untuk mengekalkan dan merawat tahap kesihatan anda dengan nutrien yang penting untuk menggalakkan metabolisma yang sihat dan mengawal berat badan. Anda juga boleh melihat faedah lain seperti kulit, kuku dan rambut yang lebih sihat.

 

Apa Kata Pengguna Mengenai BioVCO

 Rawatan dan Sihat Tanpa Ubattracker