Lindungilah anak daripada obesiti

ROSNITA (bukan nama sebenar), 10, akan makan sepapan coklat, biskut untuk snek ringan dan semangkuk nasi dengan pelbagai jenis lauk-pauk untuk makan tengah hari.

Selepas pulang dari kelas tambahan pada sebelah malam, Rosnita akan menikmati beberapa keping sandwich. Namun, diet hariannya tidak setakat itu. Pada lewat tengah malam, dia akan menghirup semangkuk mee segera sejurus sebelum melelapkan mata di katilnya. Rosnita mempunyai ketinggian 126 sentimeter (empat kaki dua inci) dengan berat badan 49 kilogram. Berat itu sebenarnya menyebabkan Rosnita 23 kilogram lebih berat daripada berat badan ideal seorang kanak-kanak perempuan pada usia dan ketinggiannya. Ini bermakna dia tergolong dalam kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti.

Kanak-kanak boleh menjadi obes jika mereka lebih banyak makan dan minum daripada menggunakan badan mereka untuk melakukan aktiviti fizikal.

Pakar Diet Pantai Hospital Ampang, Nursyamimi Ahmad berkata, obesiti bukan lagi dipanggil satu keadaan tetapi penyakit.

Tegasnya, kanak-kanak obes berisiko tinggi menghidap penyakit kardiovaskular seperti kolestrol, tekanan darah tinggi dan pra-kencing manis.

Kanak-kanak dan remaja obes turut berisiko tinggi mendapat masalah tulang dan sendi, apnea tidur, masalah sosial dan psikososial seperti rendah diri dan kurang keyakinan diri, ujarnya.

Nursyamimi menjelaskan, banyak faktor yang menyebabkan obesiti kanak-kanak.

Antara yang paling ketara pengambilan nutrisi tidak seimbang atau makanan dengan kadar banyak atau kurang.

Tambah Nursyamimi, kanak-kanak yang tidak bersarapan dan jika mereka bersarapan dengan makanan proses, golongan ini juga berisiko obes.

Makanan proses seperti nugget dan sosej tidak mengandungi khasiat nutrien yang banyak. Malah makanan ini membantutkan perkembangan mental kanak-kanak. Selain itu, kebanyakan isi rumah hari ini tidak menyimpan buah-buahan sebaliknya umpama stor makanan ringan.

Obesiti juga berpunca daripada iklan yang banyak menonjolkan watak kartun dan makanan junk. Ini semua tarikan kepada kanak-kanak untuk memilih makanan tersebut berbanding buah-buahan atau sayur-sayuran, ujarnya.

Katanya lagi, ruang rumah terhad seperti di pangsapuri atau kondominium menyebabkan kurangnya aktiviti fizikal kanak-kanak.

Bahkan, kebanyakan kanak-kanak pada hari ini tidak bermain di taman kanak-kanak.

Jelasnya, secara tidak langsung, kanak-kanak yang tidak banyak melakukan aktiviti fizikal akan berada di dalam rumah sambil makan, bermain permainan video atau menonton televisyen.

Dalam situasi ibu bapa yang bekerja dan memilih untuk makan di kedai, Nursyamimi tidak menganggap ia satu masalah. Sebaliknya, mereka perlu memastikan kedai makan tersebut bersih, pilih makanan berkhasiat dan tidak rosak.

Selain itu, pilihlah nasi dengan lauk sayur, sup ikan atau sup sayur. Bagi ibu yang berkerja, anda boleh menyediakan bahan-bahan pra memasak pada hujung minggu iaitu potong bahan masakan awal dan memasak pada hari bekerja. Dengan ini anda boleh memasak sendiri makanan yang lebih baik daripada di kedai makan, katanya.

Begitupun, pencegahan obesiti kanak-kanak boleh dilakukan tetapi harus bermula dari rumah.

Menurut Nursyamimi, obesiti kanak-kanak biasanya berlaku akibat pengambilan makanan berlebihan dan kurang bersenam.

Justeru jalan penyelesaian paling mudah adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Misalnya, menetapkan amalan pemakanan sihat dan rajin melakukan aktiviti fizikal.

Namun, tidak mudah untuk anak anda melakukannya sendiri. Satu kaedah paling efektif bagi mencegah masalah obesiti adalah dengan mengamalkan tabiat pemakanan yang sihat seisi keluarga.

Galakkan seluruh keluarga melakukan perubahan dalam aspek gaya hidup, katanya.

BioVCO dan Penurunan Berat Badan


gout Kajian menunjukkan bahawa Medium Chain Triglycerides (MCT) membantu meningkatkan metabolisma dan sekaligus menurunkan berat badan.

Kajian semenjak akhir akhir ini di McGill School of Dietetics and Human Nutrition in Montreal (Canada), mengkaji minyak kategori MCT pada lelaki dan wanita yang mempunyai berat melebihi 25 pound. Minyak berkenaan mengandungi 67% minyak tropika, mengandungi minyak kelapa, flaxseed oil dan minyak zaitun.

Peter Jones, seorang professor yang bertugas dalam kajian berkenaan menyatakan bahawa minyak berkenaan 'terus diarahkan ke hati untuk dibakar dan ditukarkan kepada tenaga. Minyak berkenaan tidak disimpan di dalam tubuh sebagai lemak dan mampu meningkatkan metabolisma, di mana ianya sebagai kunci dalam mengekalkan berat badan yang sihat. Ada juga data provokasi yang mengatakan bahawa minyak yang mengandungi MCT mampu mengurangkan selera makan'.

Salah seorang peserta berjaya mengurangkan sekitar 1 pound sebulan. 'Selepas mengambil minyak berkenaan selama setahun, seseorang boleh menurangkan 1 pound sebulan atau 12 pound setahun' kata Jones, juga mendapati bahawa peserta wanita memperoleh kadar metabolisma yang tinggi.

Anda boleh membaca testimoni dibawah, mereka yang berjaya menurunkan berat badan mereka dengan BioVCO. Penurunan berat badan ini disebabkan peningkatan metabolisma daripada MCFA, pengurangan kalori, atau peningkatan aktiviti fizikal.

Bagi mengurangkan berat badan, Pengambilan BioVCO adalah 2 sudu pagi dan 2 sudu malam dan ia perlu diambil secara kosisten (Perlu habiskan 4 botol keatas). Minyak Kelapa Dara dapat meningkatkan metabolisma dalam badan, semakin tinggi kandungan metabolisma akan dapat mengelakkan lebihan kalori yang tidak digunakan daripada disimpan sebagai lemak.

TESTIMONI Pengguna

Testimoni minyak kelapa dara gemuk

Testimoni minyak kelapa dara gemuk

Testimoni minyak kelapa dara gemuk

Testimoni minyak kelapa dara gemuk

Apa kata Pelanggan?

Resdung

Resdung

Resdung


Manfaat dan khasiat Minyak Kelapa Dara yang mesti diketahui ! KLIK DISINI




Rawatan dan Sihat Tanpa Ubat



tracker