<?php echo $tajuk; ?>


Kehilangan Rambut atau Ketipisan Rambut?Kehilangan Rambut atau Ketipisan Rambut? Lebih separuh daripada mereka yang menyertai tinjauan kaji selidik pernah mendengar tentang kehilangan rambut, tetapi mereka tidak pasti sama ada terdapat perbezaan antara kehilangan rambut dan ketipisan rambut.

Istilah umum `kehilangan rambut' boleh merujuk kepada banyak masalah yang berlainan, daripada sedikit ketipisan hingga kebotakan penuh, dan keadaan ini boleh berlaku kerana banyak sebab yang berlainan.

Dr. Ting menjelaskan bahawa kehilangan rambut boleh berlaku secara beransur-ansur menyebabkan rambut menjadi semakin nipis.

Adakah Kerana Gen?

Sebanyak 21 peratus daripada responden percaya bahawa kehilangan rambut adalah berpunca daripada kombinasi faktor keturunan, hormon dan usia.

Umumnya, kehilangan rambut di kalangan lelaki dan wanita adalah diwarisi daripada ibu atau bapa mereka, atau kedua-duanya. Gen kita mempengaruhi pertumbuhan rambut kita.

Ia mengaktifkan kepekaan kepada androgen (hormon lelaki) termasuk testosteron, yang menyebabkan folikel rambut mengecut. Folikel yang mengecut (selaput yang menyarung umbi rambut) mengeluarkan rambut yang nipis.

Punca kehilangan rambut paling biasa di kalangan lelaki (90 peratus) dan wanita (70 peratus) ialah androgenetic alopesia (sering dipanggil oleh masyarakat bukan perubatan sebagai kehilangan rambut akibat faktor warisan atau keturunan).

Keadaan ini adalah disebabkan kesan androgen (hormon lelaki) ke atas folikel rambut dan corak tindak balas ditetapkan secara genetik. Semua wanita juga mempunyai hormon androgen dan kerana itu gejala ini dialami oleh lelaki dan wanita.

Kehilangan rambut di kalangan lelaki biasanya dilihat pada bahagian depan, khususnya atas dahi, atau tompok botak di bahagian tengah atas kepala. Bagaimanapun, keadaannya berbeza di kalangan wanita - kehilangan rambut tidak berlaku secara setempat tetapi di seluruh kulit kepala, menyebabkan rambut kelihatan semakin nipis.

Faktor Tekanan

Sementara itu, sebanyak 21 peratus daripada peserta yang mengalami kehilangan rambut menyangka bahawa punca masalah kehilangan rambut mereka adalah tekanan emosi atau fizikal, manakala 20 peratus lagi percaya bahawa masalah ini berpunca daripada kekurangan nutrien.

Jika mereka ternampak lebih banyak rambut gugur ke dalam besen cuci muka atau di atas lantai selepas menyikat rambut, mereka percaya ia adalah tanda kehilangan atau ketipisan rambut.

Hasil tinjauan ini juga menunjukkan bahawa 34 peratus daripada responden telah mengalami masalah kehilangan rambut selama dua hingga lima tahun, dan kira-kira 60 peratus peserta yang menyertai tinjauan telah mencuba pelbagai cara untuk mengatasi masalah ini.

Seseorang itu boleh kehilangan banyak rambut dalam tempoh enam minggu hingga tiga bulan selepas mengalami tekanan fizikal atau emosi yang teruk tetapi rambut biasanya akan tumbuh semula dalam masa beberapa bulan kemudian.

Siapakah Yang Patut Saya Temui

Kaum lelaki dan wanita biasanya mencari pelbagai cara untuk mengatasi masalah ini. Mereka cuba mendapatkan bantuan daripada pakar pendandan rambut, ahli farmasi, doktor, pakar dermatologi dan pakar rawatan rambut.

Tinjauan kaji selidik menunjukkan bahawa antara orang pertama yang dirujuk ialah pakar pendandan rambut (28 peratus), diikuti oleh ahli farmasi (27 peratus). Hanya sebilangan kecil (11 peratus) mendapatkan rawatan daripada pakar dermatologi

Bantuan kembali

Pakar pendandan rambut merupakan orang pertama yang menyedari kehilangan rambut seseorang. Mereka mempunyai keupayaan untuk memecahkan benteng dan memperkatakan tentang kehilangan rambut.

Orang lain mungkin mendapatkan bantuan daripada ahli farmasi kerana mereka arif tentang ubat-ubatan, dipercayai dan mudah ditemui.

Langkah bijak bagi mereka yang mengalami masalah kehilangan rambut menemui doktor untuk mendapatkan penilaian klinikal dan diagnosis sebelum memulakan rawatan yang sesuai.

Ia memalukan!

Tinjauan kaji selidik tersebut menunjukkan bahawa 22 peratus daripada responden yang telah atau pernah mengalami keadaan ini mengalami kesan psikologi akibat kehilangan rambut, menyebabkan mereka berasa malu. Keadaan ini lebih ketara di kalangan wanita.

Responden yang tidak mengalami kehilangan rambut (38 peratus) menyatakan bahawa mereka akan berasa kurang yakin pada diri sendiri jika mengalami keadaan sedemikian.

Testimoni minyak kelapa dara Kehilangan Rambut

Testimoni minyak kelapa dara Ketipisan Rambut

Manfaat dan khasiat Minyak Kelapa Dara yang mesti diketahui ! KLIK DISINI


<?php echo $tajuk; ?>


Penafian

- Maklumat yang diberikan tidak sepatutnya digunakan untuk mengenalpasti atau mengubati sebarang jenis penyakit. Sila rujuk kepada doktor atau ahli perubatan yang terlatih dan bertauliah untuk tujuan mengenalpasti jenis penyakit dan rawatan yang bersesuaian. Semua testimoni adalah berdasarkan pengalaman sebenar pengguna dan belum diuji secara klinikal, kesannya mungkin berbeza antara seseorang individu dengan individu yang lain.. - ** Harap maklum - webmaster.