Mengenali minyak kelapa dara sebagai makanan berfungsiSecara tradisi pokok kelapa mempunyai pelbagai kegunaan turun temurun. Air kelapa berkhasiat untuk menyembuhkan penyakit demam campak yang disebabkan oleh virus. Air kelapa juga digunakan untuk menjadi penawar racun. Selain dari itu air kelapa digunakan untuk merawat seseorang yang terlebih memakan ubat ( over-dose ). Sungguhpun demikian, minyak kelapa dara telah didapati mempunyai kesan dan fungsi kesihatan yang lebih hebat dari air kelapa.

Di Amerika Syarikat dan negara barat minyak kelapa dara telah digunakan di dalam formulasi makanan untuk pesakit tua dan kritikal. Ia juga merupakan bahan penting dalam formulasi makanan bayi.

Minyak kelapa dara adalah makanan yang selamat dimakan menurut senarai Generally Regarded As Safe (GRAS) di bawah Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika (USFDA) yang merupakan sebuah badan paling berpengaruh yang mengawal selia keselamatan makanan dan ubat di Amerika Syarikat.

Mengapa wujud tanggapan salah terhadap minyak kelapa


Syarikat dadah dan farmasiutikal global memerlukan masyarakat dunia yang tidak sihat untuk memastikan kewujudan mereka berterusan. Seandainya setiap manusia di dunia menggunakan minyak kelapa dara di dalam pemakanan harian sebagaimana penduduk di Kepulauan Pacific, sudah pasti peluang untuk syarikat dadah dan farmasiutikal terus wujud adalah tipis kerana setiap manusia akan mempunyai kesihatan yang baik. Syarikat tersebut telah menemui kehebatan minyak kelapa sejak awal 1930an. Oleh itu usaha hebat untuk menentang penggunaan minyak kelapa telah dirancang dan dilaksanakan.

Salah satu cara yang dilaksanakan oleh syarikat dadah antarabangsa adalah dengan menguasai industri kesihatan dunia. Mereka melakukan ini dengan memberi bantuan kewangan kepada sekolah perubatan dan mengawal selia masyarakat perubatan global. Akibatnya tidak ada doktor yang akan mengesyorkan penggunaan minyak kelapa dara di dalam pemakanan harian.

Satu alasan kukuh mengapa syarikat dadah menentang penggunaan minyak kelapa dara adalah kerana isu paten. Minyak kelapa dara tidak boleh dipaten kerana ianya bahan semulajadi. Tidak ada insentif kewangan di dalam penggunaan minyak kelapa dara.

Persatuan Minyak Soya Amerika telah memburukkan lagi keadaan di awal tahun 1980an kerana wujudnya keperluan melindungi jualan minyak soya Amerika sedunia. Satu kempen besar-besaran telah dilancarkan. Sejak itu industri kelapa terus malap .

Pembasmi kuman semulajadi


Dalam tahun 1966, seorang professor farmakologi dan penyelidik di Universiti Michigan telah menemui sifat anti virus dan anti bakteria sejenis lemak tepu aktif yang menjadi bahan penting minyak kelapa dara.

Sejak dari itu lemak tepu aktif ini telah dikenalpasti bersifat anti virus, anti bakteria, anti fungus dan anti protozoa. Sifat pembasmi kuman ini telah menjadikan minyak kelapa dara satu bahan berkesan untuk menentang penyakit disebabkan oleh kuman.

Kebanyakan virus dan bacteria dilindungi oleh suatu lapisan lemak luaran yang mengekalkan kewujudan DNA mereka. Minyak kelapa dara boleh memusnahkan lapisan lemak luaran ini lantas membunuh DNA virus dan bakteria.

Pemangkin kadar metabolisma badan


Tidak seperti makanan lain yang dihancurkan kepada molekul-molekul yang lebih kecil sewaktu proses penghadaman, diserap ke dalam dinding intestine dan dijadikan molekul lemak dan protein yang di panggil lipoprotein, menyerap masuk ke dalam aliran darah dan akhirnya dihantar ke limpa untuk menghasilkan tenaga; lemak tepu aktif di dalam minyak kelapa dara dihadamkan terus dan dihantar kepada limpa untuk menghasilkan tenaga dan merangsang kadar metabolisma.

Penyelidikan telah membuktikan penduduk Kepulauan Pacific mempunyai kadar metabolisma yang tinggi disebabkan banyak memakan makanan berasaskan kelapa. Ini menyebabkan mereka mempunyai kesihatan yang amat baik.

Apabila kadar metabolisma meningkat, badan manusia akan mengalami perkara berikut:

- kadar pembakaran lemak dan kolestrol yang tinggi

- kehilangan berat badan

- pertumbuhan sel badan yang lebih pantas

- meningkatkan sistem pertahanan badan.

Mengapa perlu menggunakan Minyak Kelapa Dara yang 100% ORGANIK?


SOAL JAWAB Mengenai Minyak Kelapa Dara Minyak Kelapa Dara BioVCO mengandungi Medium Chain Triglyseride (MCT) yang hampir sama dengan lemak yang terdapat dalam air susu ibu (ASI). MCT ini mempunyai kesan nutrien yang sama dengan ASI. Dan MCT inilah yang menjadikan minyak Kelapa Dara boleh mengatasi dan mencegah kanser.

Minyak kelapa dara merupakan antioksida pelindung tubuh. Sejak kebelakangan ini Minyak Kelapa Dara BioVCO, disebut-sebut sebagai minyak diet paling sihat di muka bumi.

Minyak Kelapa Dara BioVCO dihasilkan melalui kaedah bioteknologi dimana ia dihasilkan daripada hampir 100% kelapa. Ia tidak dimasak, tidak melalui proses penyulingan secara kimia untuk menjernihkannya, tidak mengandungi bahan pengawet dan 100% produk bumiputra Islam dan keluaran tempatan.

> Berwarna Jernih.
> Diproses melalui kaedah bioteknologi.
> Penggunaan mikroorganisma semulajadi untuk proses pengekstrakan minyak.
> Diproses tanpa menggunakan haba, pengawet , bahan perasa dan bahan kimia.
> Mengekalkan keadaan / struktur semulajadi minyak.
> Bau kelapa asli dan agak masam sedikit kerana kandungan asid laurik yang agak tinggi.
> Akan membeku pada suhu 24C (cepat membeku).

Mengapa perlu menggunakan Minyak Kelapa Dara yang 100% ORGANIK?

>> Membantu mengurangkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang ideal
>> Mengurangkan risiko serangan Jantung dan darah tinggi
>> Mengurangkan kadar Kolestrol
>> Mengawal kencing manis dan Anti oksida yang semulajadi
>> Tidak meningkatkan paras platelet dalam darah
>> Mencegah serangan penyakit kerana memiliki agen Anti virus, anti bakteria, anti fungus dan anti protozoa
>> Meningkatkan kadar metabolisma dan Pemangkin kelenjar tiroid
>> Membekal sumber tenaga yang pantas
>> Mengurangkan kesan kedutan kulit dan Melindungi kesan ultra violet
>> matahari & penyakit kulit
>> Mengurangkan Kelimumur dan mengaktifkan pertumbuhan rambut

Pengawalan Penyakit Kardiavaskular5 Tanda tersembunyi Hipertiroid

Tanda-Tanda penyakit Resdung

Diabetes penyebab jantung koronari

Makanan dan Minuman Untuk Penyembuhan Tonsilitis

Cara mengawal tahap kolesterol

2Tiroid Bukan Sekadar Bengkak Pada Leher

Rawatan dan SIHAT tanpa UBAT


tracker