Cantik dan sihat tanpa jerawat

Cantik dan sihat tanpa jerawat CANTIK yang sihat. Bunyi macam pelik tetapi masih ramai wanita yang tidak mengetahui kesihatan merupakan elemen utama untuk sentiasa kelihatan cantik.

Wanita perlu jelas bahawa kecantikan lahir daripada kesihatan yang baik.

Bagi wanita yang sihat, mereka tidak mempunyai masalah untuk kelihatan cantik dalam apa jua keadaan.

Pencegahan semula jadi seperti ini dapat menjimatkan kos rawatan yang mencecah ribuan ringgit di samping memastikan hormon dalam diri berfungsi dengan baik.

Ini kerana hormon yang berada dalam diri kita banyak mempengaruhi kehidupan seharian.

Selain itu, pemakanan yang tidak sihat, tidur tidak cukup dan tidak melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh boleh mengakibatkan masalah jerawat, kegemukan atau penyakit berbahaya seperti kanser payu dara, sakit jantung dan sebagainya.

Tentu sahaja kita menjadi takut mendengarnya.

Bagi wanita yang mementingkan penampilan cantik, antara masalah yang paling ingin dijauhi ialah jerawat.

Sedarkah kita, sekiranya kita gagal mengawal keseimbangan hormon seks dengan sempurna, jerawat yang menjadi perkara biasa kepada wanita, boleh menjadi penyakit kulit yang serius.

Perkataan jerawat berasal daripada satu perkataan greek yang bermaksud masa yang paling penting dalam hidup.

Kajian telah menunjukkan pesakit atau individu yang mengalami masalah jerawat seringkali mempunyai masalah berkaitan harga diri, keyakinan terhadap diri sendiri, pergaulan sosial, kemurungan, kegusuran dan kadar tidak bekerja yang tinggi.

Justeru itu, penting bagi wanita menjaga kesihatan dengan amalan yang betul.

Menurut Pakar Estetik dan Antipenuaan, Alice Total Wellness, Bangsar, Kuala Lumpur, Dr. Alice Prethima Michael, asas kesihatan adalah dari dalam diri dan bergantung kepada gaya hidup hidup seseorang.

Wanita dan lelaki perlu tahu apa yang dikatakan sihat dan cantik. Tidak dinafikan banyak pilihan rawatan untuk pelbagai penyakit zaman kini, tetapi kita sendiri perlu bijak menyusun jadual, pemakanan dan aktiviti kesihatan.

Dengan adanya kesihatan tubuh badan luar dan dan dalam yang baik, kita dapat menampilkan diri dengan kecantikan semula jadi.

Manakala keseimbangan hormon amat penting dalam kebanyakan aktiviti manusia termasuk mengakibatkan tumbuhnya jerawat yang besar dan banyak serta mengganggu kesuburan wanita, jelasnya.

Alice memberitahu, apabila seseorang itu tidak dapat mengawal kesihatan dengan rutin harian yang baik, anda mungkin diserang pelbagai penyakit.

Beliau menjelaskan, mendisiplinkan diri dengan tidur yang cukup (lima hingga tujuh jam sehari), senaman yang berterusan, minum air yang banyak dan lebihkan makan sayur-sayuran yang segar adalah perlu sebagai jambatan ke arah cantik yang sihat.

Bermula daripada langah-langkah mudah ini kita boleh mengelakkan daripada jerawat.

Normalnya, ia merupakan penyakit kulit yang paling biasa di kalangan golongan muda.

Secara umumnya, tapak pertumbuhan jerawat ialah di muka, belakang badan dan dada. Ia disebabkan oleh perubahan hormon seks. katanya.

Menurut Dr. Alice, jerawat boleh diminimakan dan parutnya boleh dikurangkan dengan penjagaan kulit yang rapi.

Sekiranya jerawat masih tumbuh ketika usia tua, seseorang itu perlu mencari ikhtiar untuk memastikan hormon menjadi seimbang semula, katanya.

Alice memberitahu, jerawat melibatkan kelenjar sekresi minyak (kelenjar sebum), liang roma dan bahagian hujung folikel rambut.

Terdapat penyumbatan pada folikel rambut dan kelenjar sebum oleh sebum (minyak).

Oleh itu, bakteria pada penyumbatan itu membiak dan menghasilkan nanah pada jerawat.

Alice berkata, apabila penyumbatan sebum itu terdapat di bawah kulit, ia dikenali sebagai bintik putih, dan apabila ia mencapai permukaan kulit, ia menjadi gelap dan dikenali sebagai bintik hitam.

Jelas beliau lagi, jerawat atau acne merupakan keradangan (inflamasi) tisu pada bahagian kelenjar minyak (sebaceous) pada bahagian kulit manusia.

Alice berkata, masalah ini biasanya dialami oleh remaja apabila mereka mula mencapai tempoh kematangan.

Lebih kurang 85 peratus daripada individu dalam lingkungan umur 12 hingga 25 tahun akan menghadapi masalah jerawat - acne vulgaris.

Semasa proses kematangan individu, kelenjar-kelenjar minyak menjadi sangat aktif kerana penghasilan dan perubahan horman, jelasnya.

Tambah beliau, kegagalan fungsi folikel pilosebaceous yang didorong oleh perubahan hormon androgen terutamanya semasa remaja, akan menyebabkan terjadi jerawat.

Ketika proses ini berlaku, hormon yang terlibat ialah testosteron dan ditukarkan kepada dihidrotestosteron di dalam kulit dan bertindak terus pada kelenjar minyak untuk meningkatkan saiz dan kadar metabolik.

Bagi individu yang sensitif, penghasilan sebum yang berlebihan akan berlaku.

Kelenjar minyak mengandungi campuran mikroorganisma yang biasa ialah propionibactium acnes.

Kuman ini mampu mengubah sebum kepada asid lemak yang boleh menyebabkan keradangan, jelasnya.

Alice memberitahu, bukan sahaja jerawat tetap penyakit-penyakit lain yang dialami oleh wanita mahu pun lelaki memerlukan penjagaan awal yang telah diterap dalam diri sejak dari usia muda lagi.

Tepuk dada tanya selera! Keinginan untuk memiliki kecantikan dan kesihatan yang sempurna terletak di tangan anda sendiri.

Testimoni minyak kelapa dara kolestrol


Testimoni minyak kelapa dara kolestrol
$tajuk

Dapatkan Info Kesihatan melalui Whatsapp - KLIK UNTUK JOINT


Bagaimana Formula Mudah Telah Terbukti Secara Saintifik untuk Penyembuhan Hampir Semua Penyakit

Baca juga

Tiroid Bukan Sekadar Bengkak Pada Leher
Resdung Dapatkan Rawatan Segera
5 Tanda Anda Ada Kencing Manis
6 Gejala Kolesterol Tinggi

tracker