6 Gejala Kolesterol TinggiKolesterol dalam tubuh boleh dikesan melalui pemeriksaan dan ujian darah. Kolesterol amat diperlukan oleh tubuh sebagai sumber tenaga dan sumber pembentukan hormon. Jika kadar kolesterol tinggi dan menyebabkan terbentuknya plak pada saluran darah yang menuju ke jantung dan otak. Namun kita boleh mengesan melalui beberapa gejala untuk mengetahui kita mempunyai kadar kolesterol yang tinggi :

. . . . . . . . . . . .

1. Rasa Berat di Tengkuk dan tegang di bahu ~ Ini kerana aliran darah dan oksigen tersekat akibat terbentuknya plak pada pembuluh darah.
 
2. Selalu Sakit Kepala ~ kerana adanya peningkatan kolesterol menjadikan arteriosklerosis (pengerasan pembuluh darah). Aliran darah yang mengalir ke otak terhambat.
 
3. Cepat Mengantuk ~ Ini disebabkan kolesterol telah menyempitkan pembuluh darah atau menutup pembuluh darah, aliran darah yang membawa oksigen ke otak terhalang menyebabkan seseorang cepat mengantuk. Jika Anda sering merasakan 3L yakni lemah, letih dan lesu, ada baiknya Anda segera membuat pemeriksaan kadar kolesterol tubuh Anda.
 
4. Mudah Letih ~ Orang yang mengalami kolesterol tinggi sistem fizikal tubuhnya terganggu sehingga mudah merasa letih. Apakah Anda sering bangun tidur dan terasa keletihan sepanjang hari? Jika Anda berusia melebihi 30 tahun dan sering mengalami gejala ini segeralah buat periksaan kesihatan anda secara terperinci.
 
5. Kesemutan ~ ini terjadi kerana aliran darah telah terkumpul dan tidak lancar di bagian ektremitas, baik ekstremitas atas (tangan) maupun ekstremitas bawah (kaki).
 
6. Xanthelasma ~ Pengidap kolesterol tinggi yang kronik juga akan mengalami Xanthelasma (endapan kolesterol berbentuk noda kuning muda di tengah atau di ujung kelopak mata), xanthoma (benjolan padat pada tendon siku, tumit, atau lutut).
 
Gejala di atas adalah pertanda yang perlu diperiksa secara klinikal untuk mengetahui masalah sebanar. Bagi Anda yang mengalami gejala di atas maka anda perlu segera mengubah diet harian anda dan bersenam secara kosisten supaya menjadi lebih sihat.

Mengatasi Kolesterol Tinggi Secara semulajadi


Minyak Kelapa Dara

Minyak kelapa dara terdiri daripada asid lemak tepu. Menurut Bruce Fife dalam Coconut Cures, minyak kelapa dara mengandungi 92 peratus asid lemak tepu. Lemak tepu ini, adalah berbeza daripada lemak tepu yang terdapat pada minyak lain dan haiwan. Lemak tepu dalam minyak kelapa dara mempunyai komposisi kimia yang berbeza dari lemak tepu haiwan. Lemak tepu jenis lain mempunyai rantaian panjang sedangkan minyak kelapa terdiri daripada rantai sederhana. Perbezaan ini adalah salah satu sebab mengapa lemak tepu pada minyak kelapa dara boleh membantu menurunkan kadar kolesterol.
 
Minyak kelapa mengandungi asid laurik. Asid laurik adalah asid lemak tepu esensial yang telah terbukti menurunkan kadar kolesterol berbahaya sementara meningkatkan tahap kolesterol yang bermanfaat. Menurut Dr Mary Enig dari westonaprice.org, minyak kelapa merupakan makanan berfungsi yang amat penting pada abad ke-21 yang menjadi minyak bermanfaat untuk pencegahan dan rawatan beberapa penyakit jantung. 
 
Minyak kelapa dara terdiri daripada lemak yang sesuai untuk jantung yang sihat, USDA menyatakan minyak kelapa dara mengandungi hampir dua peratus daripada asid lemak. Menurut American Heart Association, lemak yang terkanndung dalam minyak kelapa dara membantu menurunkan kolesterol dengan menjaga arteri elastis dan membantu pengaliran darah. Lemak ini juga boleh membantu melindungi kesihatan jantung.


Apa Kata Pengguna BioVCO?


6 Gejala Kolesterol Tinggi

6 Gejala Kolesterol Tinggi

6 Gejala Kolesterol Tinggi

6 Gejala Kolesterol Tinggi

DAPATKAN SEKARANG KLIK DISINI !
Elak Sebelum Kena Rawat Sebelum Terlambat
8Tiroid Bukan Sekadar Bengkak Pada Leher

Rawatan dan SIHAT tanpa UBAT


tracker