Sakit kepala dan migrain

Sebanyak 60 peratus daripada pesakit yang menghidapi sakit kepala mengalami sama ada migrain atau tension headache. Migrain yang biasa ditemui adalah migrain tanpa aura tetapi terdapat juga migrain klasik bersama aura serta bentuk-bentuk migrain yang lain.

Selain dari menyebabkan kepala berdenyut- denyut, sakit kepala jenis migrain ini (migrain tanpa aura) mempunyai ciri-ciri seperti berikut:

1. Sakit kepala yang berlarutan dari empat ke 72 jam

2. Ia mempunyai dua daripada ciri-ciri di bawah iaitu:

- Melibatkan sebelah kepala

- Berdenyut-denyut (seperti yang saudari alami)

- Intensiti yang sederhana atau teruk (yang boleh mengurangkan aktiviti seharian individu terbabit)

- Menjadi lebih teruk semasa berjalan, memanjat tangga.

Semasa berlakunya sakit kepala, terdapat salah satu daripada ciri-ciri seperti;

- Loya atau muntah-muntah

- Fotofobia (cahaya atau sinaran menyebabkan kesakitan bertambah) atau fonofobia (bunyi akan menyebabkan kesakitan bertambah)

Epidemiologi

- Prevalen/kelaziman migrain ini boleh berbeza-beza. Dalam tempoh setahun, prevalennya adalah enam peratus bagi kaum lelaki dan 15 peratus, wanita.

- Nisbah kejadian migrain ini (perempuan:lelaki) adalah antara 2:1 dan 3:1

- Kejadian biasanya berlaku di antara usia 20-an dan 30-an.

- Selepas usia 50 tahun jarang berlaku

- Prevalen migrain dengan aura adalah lebih rendah berbanding migrain tanpa aura

Migrain dengan aura (migrain klasik)

Selain menyebabkan sakit kepala, mual serta ciri-ciri migrain tanpa aura, terdapat simptom-simptom neurologi yang tidak boleh dikaitkan dengan masalah-masalah neurologi tertentu seperti strok serta, dapat dikenalpasti berpunca daripada korteks serebrum atau pantang otak.

Aura ini melibatkan pengalaman atau simptom-simptom visual, sensori, motor, pertuturan atau bentuk-bentuk lain.

Contohnya, dalam kes migrain yang mempunyai aura visual, seseorang pesakit itu boleh melihat garisan bengkang bengkok yang bergerak ke arah tepi pemandangan.

Ini digelar sebagai fortifikasi (pembentengan) atau teichopsia.

Rawatan

Masalah pemakanan (diet) mungkin melibatkan 10 peratus daripada penghidap migrain dan termasuk makanan yang mengandungi kafeina, coklat, keju, kekacang, yogurt dan monosodium glutamate (MSG).

Pesakit migrain yang sensitif kepada makanan tersebut eloklah mengelakkannya sama sekali.

Faktor-faktor lain yang boleh mendatangkan sakit kepala ini termasuklah stres, merokok, terlebih atau tidak cukup tidur dan kelaparan.

Ubat-ubatan seperti pil perancang atau terapi penggantian hormon (HRT) boleh menyebabkan migrain menjadi lebih baik atau sebaliknya.

Kebanyakan pesakit migrain tidak menunjukkan apa-apa kesan sekiranya ubat-ubatan itu diambil. Kalau berlaku, pil perancang atau HRT itu eloklah diberhentikan, tetapi kesannya (sakit kepala yang berkurangan) mungkin mengambil masa sehingga setahun lamanya.

Migrain selalunya menjadi bertambah baik dalam tempoh kehamilan.

Rawatan semasa serangan migrain

- Sesetengah pesakit akan menunjukkan respon kepada aspirin dan parasetamol sama ada dengan sendirinya atau melalui kombinasi dengan ubat-ubat tahan muntah (metochorlpramide)

- Ubat-ubatan jenis antiradang bukan steroid (NSAIDs) seperti diclofenac dan ibuprofen

- Ubatan-ubatan jenis perencat COX-2 seperti meloxicam dan etoricoxib

- Ergotamine berkesan dalam merawat migrain jenis aura yang sukar dikawal. Ubat ini tidak boleh diberikan kepada pengidap penyakit kardiovaskular (misalnya, sakit jantung koronari)

l Sumatriptan (agonis 5-HT1) berkesan mengawal sakit kepala dan mual dalam jangkamasa yang singkat. Ia boleh diberikan secara oral atau suntikan.

Rawatan pencegahan

Rawatan pencegahan diberikan kepada pesakit yang mengalami tiga atau lebih insiden sakit kepala yang teruk pada setiap bulan.

Contoh ubat-ubatan yang selalu digunakan untuk rawatan pencegahan ini adalah:

1. Pizotifen

2. Beta blocker

3. Amitryptilline

4. Sodium valporate

Kesemua ubat-ubatan yang disebutkan di atas mempunyai kesan sampingan yang tersendiri. Contohnya, Pizotifen boleh menyebabkan peningkatan dalam berat badan dan Amitryptilline boleh menyebabkan sedasi (kesan menenteramkan).

Pastikan anda diberitahu tentang kesan-kesan sampingan sebelum ubat-ubat di atas diambil.

Buat masa ini, tiada persetujuan sebulat suara dicapai berkenaan jangkamasa pengambilan rawatan pencegahan tersebut.

Walaubagaimanapun, sesetengah pihak memberikan rawatan tersebut untuk enam bulan pertama sebelum dikurangkan dosnya dan akhirnya diberhentikan.testimoni Sakit kepala dan migrain minyak kelapa dara - BioVCO

8 Tips Elak Perut Buncit


Rawatan dan Sihat Tanpa Ubat

 

Adakah anda antara yang cepat letih dan mengantuk walaupun anda sudah tidur lapan jam?

 
Mengapa ini berlaku? Hal ini mungkin disebabkan badan anda dipenuhi toksin. Ramai yang tidak dapat mengenal pasti kenapa badan seseorang itu terlalu letih atau penat.
 
Ia menyebabkan fizikal dan mental lemah untuk melakukan aktiviti harian.
 
Bak kata pepatah, mencegah lebih baik daripada merawat, itulah ungkapan yang sering kita dengar.
 
Mungkin ada kebenarannya. Sebagai individu, kita perlu mengamalkan gaya hidup sihat untuk menjamin kesejahteraan hidup.
 
Mencegah lebih daripada merawat sesuatu penyakit. Aspek menjaga pemakanan amat penting kerana ia merupakan punca kandungan angin dan toksin dalam badan.
 
Hakikatnya, kita memang terdedah kepada toksin tanpa disedari melalui kehadiran bahan kimia dalam makanan dan minuman serta bahan pencemar dalam udara. Di samping itu, tekanan kerja juga boleh menambahkan pengumpulan toksin di dalam badan kita.
 
Pengumpulan toksin yang berlebihan memberikan tekanan kepada organ kita dan memaksanya bekerja lebih keras. Kejadian ini bukan saja akan melupuskannya nutrien penting, malahan ia akan menghakis tenaga, lalu melemahkan sistem imun kita terhadap jangkitan penyakit.
 
Berikutan itu, seseorang akan sentiasa menghadapi masalah hidung berair, demam, peluh berbau, sukar membuang air kecil, mengantuk, sakit badan dan sukar bernafas. Wanita pula lazimnya mengalami kitaran haid tidak tetap atau kesakitan ketika datang haid. Semua ini disebabkan toksin dalam badan yang tidak dapat disingkirkan.
 
Keadaan ini berpunca daripada kawalan pemakanan yang tidak tepat. Jika seseorang mengubah tabiat pemakanan sebaik menyedari tanda-tanda jangkitan penyakit pada peringkat pertama lagi, mereka sebenarnya boleh mengelak daripada dijangkiti penyakit terbabit.
 
Setiap individu perlu memperbanyakkan makanan buah-buahan dan sayur-sayuran.
 
Selain memberi tenaga, makanan tersebut menggalakkan sistem perkumuhan di dalam badan berjalan lancar.
 
Mungkin ini berbeza dengan cara hidup mereka yang bergantung kepada ubat-ubatan. Cara semula jadi menjaga kesihatan melalui amalan pemakanan yang sihat.
 
Proses nyahtoksin secara semula jadi ini amat penting untuk memastikan badan, terutama sistem perkumuhan dapat berfungsi dengan optimum. Bukan saja penyerapan nutrien akan menjadi lebih efektif dan proses pencernaan menjadi lebih baik, malahan kita akan mendapati bahawa badan kita akan berasa lebih cergas dan bertenaga.
 
Selain itu, ramai yang tidak menyedari kebaikan makanan semula jadi seperti BioVCO.
 
Tidak seperti lain-lain minyak sayur yang akan menjadi toksik dengan cepat apabila dipanaskan (terutama jika digunakan berkali-kali), BioVCO berbeza kerana sifatnya tidak berubah walaupun dikenakan suhu tinggi.
 
"Di dalam badan, BioVCO tidak ditukarkan kepada lemak (seperti semua minyak sayur lain), sebaliknya terus sampai ke hati untuk diguna sebagai tenaga. Penggunaan BioVCO boleh mengurangkan kesan tindakan radikal bebas ini kerana ia mengandungi antioksidan.
 

Memperkenalkan Kaedah Rawatan & Sihat Tanpa Ubat

 

penyakit, biovcoSokongan Tambahan untuk fungsi Kesihatan anda - Mengawal Berat Badan & Mengurangkan Keletihan - Menyokong Kesihatan Metabolisma - Formula semulajadi daripada 100% tumbuhan.

BioVCO adalah makanan berfungsi semulajadi agar anda lebih bertenaga dan mengelak daripada rasa letih dan lesu sepanjang hari.
 
FORMULA TERBAIK Yang paling mujarab - Kami percaya bahawa apabila anda inginkan badan yang sihat anda perlukan bahan-bahan yang semulajadi. Ini sebabnya mengapa anda perlukan BioVCO yang akan membantu anda agar lebih bertenaga dan mengekalkan keseimbangan kesihatan.
 
LEBIH DARIPADA SUPPLEMENT UNTUK KESIHATAN: BioVCO membantu untuk mengekalkan dan merawat tahap kesihatan anda dengan nutrien yang penting untuk menggalakkan metabolisma yang sihat dan mengawal berat badan. Anda juga boleh melihat faedah lain seperti kulit, kuku dan rambut yang lebih sihat.

 

Apa Kata Pengguna Mengenai BioVCO

 Rawatan dan Sihat Tanpa Ubattracker