Manfaat Kesihatan Minyak Kelapa Dara

Minyak kelapa dara adalah minyak paling sihat di muka bumi - kata Dr Bruce Fife, seorang doktor naturopati dan penulis buku Keajaiban Penyembuhan Minyak Kelapa.

Penyelidikan moden sejak kebelakangan ini, setelah ia dituduh sebagai penyebab kepada peningkatan kadar kolesterol, minyak kelapa dara telah digunakan oleh doktor dalam rawatan pelbagai gangguan dan masalah kesihatan.

Kajian secara klinikal telah menunjukkan bahawa minyak kelapa dara mempunyai sifat anti-mikrob, anti virus, malah ia telah digunakan dalam merawat pesakit AIDS. Kajian yang dilakukan di Filipina beberapa tahun lalu menunjukkan bahawa minyak kelapa dapat mengurangkan viral load pada pesakit AIDS.

Setelah dikelirukan dan dianggap buruk kerana kandungan lemak tepu, minyak kelapa dara kini diketahui mengandungi lemak tepu yang dapat membantu mencegah penyakit seperti jantung, stroke, dan pengerasan arteri.

Lemak tepu dalam minyak kelapa dara tidak seperti lemak yang ditemui dalam daging atau lemak pada tumbuhan lain. Ia terdiri daripada kumpulan khusus dari lemak yang ditemui dalam Air Susu Ibu manusia yang boleh membantu meningkatkan pencernaan, menguatkan sistem kekebalan tubuh, dan melindungi tubuh daripada serangan bakteria, virus, dan jangkitan kulat, Lemak berasaskan minyak kelapa dara kini secara rutin digunakan di klinik sebagai formulasi IV dan formula bayi komersial. Ia juga digunakan dalam minuman oleh ahli sukan untuk meningkatkan tenaga dan meningkatkan prestasi.

Minyak kelapa dara merupakan produk yang tepat dan boleh juga dianggap bersifat neutriceutical kerana kemampuannya untuk membantu pelbagai masalah kesihatan - disokong oleh banyak kajian yang telah dilakukan di atasnya diseluruh dunia. Jon Kabara, Ph.D ( Profesor Emeritus, Michigan State University) berkata mengenai asid laurik (yang terkandung dalam minyak kelapa dara) sebelum. Tidak pernah dalam sejarah manusia, ia sangat penting untuk menekankan nilai asid laurik yang terkandung didalamnya. Lemak Rantai sederhana dalam minyak kelapa dara serupa dengan lemak dalam air susu ibu dan mempunyai kesan nutriceutical serupa.

' Minyak kelapa dara telah digunakan di seluruh Asia dan Pasifik selama ribuan tahun baik sebagai makanan dan ubat.

Fakta lain yang luar biasa tentang minyak kelapa dara adalah, walaupun ia adalah lemak, ia tidak meningkatkan berat badan! Alasannya adalah lagi kerana rantai asid lemaknya yang menyihatkan. Asam lemak tidak beredar dalam aliran darah seperti lemak lainnya, tetapi dihantar terus ke hati di mana mereka akan diubah menjadi tenaga, seperti karbohidrat. Jadi tubuh menggunakan lemak dalam minyak kelapa untuk menghasilkan tenaga, bukan disimpan sebagai lemak tubuh.

asid lemak rantai sedang dalam minyak kelapa dijumpai juga mempercepat metabolisme tubuh, pembakaran kalori lebih banyak dan tidak meningkatkan berat badan. Ia menawarkan manfaat kesihatan yang luar biasa.

Jadi berapa banyak minyak kelapa dara yang perlu diambil? Dos yang terbaikbaik dan paling sesuai ialah 2 hingga 4 sudu sehari. Ia mencukupi untuk membina atau mengekalkan sistem kekebalan tubuh secara semulajadi tanpa bantuan antibiotik.

Minyak kelapa dara adalah minyak diet paling menyihatkan di mukabumi. Jika anda tidak menggunakan minyak kelapa dara untuk diamalkan sebagai keperluan bagi kesihatan diri, anda telah hilang satu sumber yang paling menakjubkan untuk kesihatan berasaskan alam semulajadi.

testimoni alahan minyak kelapa dara - BioVCO

testimoni resdung minyak kelapa dara - BioVCO

Manfaat dan kehebatan Minyak Kelapa Dara yang mesti diketahui ! KLIK DISINIRawatan dan Sihat Tanpa Ubat BioVCO

Baca Juga Info Kesihatan Berikut :

9 Tanda Anda Mengalami Gangguan Tiroid
Cara Mengawal Tahap Kolesterol
9 Tanda Awal dan Simptom Kencing Manis
Makanan Terbaik Apabila Anda Mengalami Jangkitan Resdung
Makanan dan Minuman Untuk Penyembuhan Tonsilitis
Menurunkan Berat Badan Dengan Pemakanan Ini
Kekalkan Dan Mengatasi Penyakit Dengan Pemakanan

$alt2