Ekzima dan Psoriasis

Masalah Kulit boleh menyebabkan seseorang merasa tidak selesa. Apa yang perlu dilakukan ialah mengenalpasti apakah masalah sebenar yang dihadapi oleh mereka yang mengalami masalah kulit tersebut. Berjumpa doktor untuk mendiagnosis masalah yang dialami dan mengeyorkan ubat yang sesuai. Ini penting untuk mengenalpasti masalah kulit yang dialami. Ramai yabg masih bingung perbezaan ekzima dengan psoriasis. Untuk mengetahui perbezaan masalah ini, berikut adalah beberapa maklumat yang perlu anda ketahui.

Istilah ekzima dan psoriasis keduanya berasal dari Greek. Ekzima bererti 'mendidih keluar' dan psoriasis berasal dari 'psoera', bererti 'gatal'. Masalah ekzima dan psoriasis adalah berbeza. Psoriasis sering dialami orang dewasa. Satu kajian menunjukkan bahawa sekitar 3% daripada orang dewasa didapati mengidap psoriasis. Manakala ekzima pula pengidapnya sekitar 20% dari orang dewasa dan kanak-kanak dan 5% dari penduduk dewasa mengalami masalah ini. Kajian ini telah di buat di AS. Kesimpulannya, psoriasis biasanya dialami oleh orang dewasa dan manakala ekzima sering dialami oleh kanak-kanak.

Penyebab psoriasis dan ekzima juga berbeza. Ekzema sering menyebabkan kerengsaan pada kulit. Ia biasanya disebabkan oleh produk-produk yang mempunyai bahan kimia yang kuat termasuk detergen, parfum dan kosmetik. Manakala psoriasis biasanya dikaitkan dengan masalah genetik disebabkan masalah sistem imun dan persekitaran.

Kulit yang mengalami ekzima dan psoriasis mungkin mempunyai beberapa persamaan tetapi ia mempunyai perbezaan yang jelas satu sama lain. Ekzima biasanya menunjukkan tanda seperti kulit kering yang mengelepuh kecil atau berbintik-bintik. Ia juga mengalami gatal yang berlebihan. Psoriasis bersisik, merah dan kulit yang mengelupas disertai gatal. Psoriasis mununjukkan tanda-tanda pengelupasan bersisik yang boleh menyebabkan perdarahan kulit.

Ekzima dan psoriasis tidak mempunyai cara dan kaedah penyembuhan yang tepat, tapi rawatan secara efektif dapat membantu meringankan gejalanya. Sementara ekzima mempunyai gejala kurang serius, psoriasis boleh menimbulkan kesan negatif pada sendi tubuh dan boleh menyebabkan gejala yang mirip dengan artritis.

Eksima biasanya disebabkan oleh reaksi alergi terhadap jenis makanan tertentu, anda boleh membantu mengurangkan jerawat ekzima dengan mengelak makanan yang boleh menyebabkan jerawat ekzima. Meskipun tidak ada terbukti menunjukan hubungan antara psoriasis dan diet seseorang, beberapa tip yang perlu diambil ialah mengurangkan pengambilan lemak dan gula.

Untuk mendapatkan menentukan masalah psoriasis dan ekzima. Ianya perlu dikenalpasti agar tindakan sewajarnya dapat diambil untuk mengelakkan kesan yang lebih buruk, cara yang terbaik ialah dengan mendapatkan diagnosis yang tepat oleh seorang pakar kulit. Anda kemudiannya boleh mencari rawatan yang sesuai dan ubat untuk masalah kulit anda.

Ekzima dan psoriasis : Rawatan tanpa ubat

ekzema minyak kelapa dara BioVCO boleh digunakan sebagai pelembab untuk rawatan yang selamat dan berkesan untuk masalah ekzima dan psoriasis. BioVCO, kaya vitamin semulajadi, Telah digunakan untuk melembabkan kulit selama berabad-abad. Namun, manfaat sebenarnya dari BioVCO adalah kerana sifat anti-septik dan anti-inflamasi (Marina 2008). Ekzima dan psoriasis biasanya menunjukkan masalah keradangan pada kulit, sifat anti-inflamasi BioVCO boleh membantu untuk merawat. Fakta dan kajian menunjukkan BioVCO tidak memiliki kesan sampingan terhadap kulit. BioVCO berkesan dan boleh disapukan terus pada kulit.

Bahan aktif dalam BioVCO ialah asid lemak rantaian sederhana (MCFA). Asid lemak ini akan menembusi kulit kepada rangkaian ikatan di mana ia akan mengurangkan inflamasi. MCFA yang ditemui terkandung dalam BioVCO juga mampu meningkatkan aliran darah ke kulit dengan meningkatkan fungsi pembuluh darah. MCFA juga mampu menghancurkan radikal bebas, yang merupakan sebatian yang menyebabkan keradangan kulit. Namun, BioVCO yang disapukan pada kulit akan menyebabkan bakteria pada kulit bertindak balas dengan MCFA dan mengubah mereka menjadi asid lemak bebas. Asid lemak bebas ini dapat mengurangkan keradangan kronik, yang menyebabkan ekzima dan psoriasis. Biasanya ia akan menunjukkan tindakbalas antara beberapa hari hingga beberapa bulan sebelum kesan anti-inflamasi minyak kelapa pada ekzima dan psoriasis dapat dilihat.

testimoni psoriasia minyak kelapa dara - BioVCO

testimoni ruam lampin minyak kelapa dara - BioVCO
Rawatan dan Sihat Tanpa Ubattracker